Zuluriket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zuluriket
Wene wa Zulu
StatusTidligere land/nasjon
HovedstadKwaBulawayo; senere Ulundi
Befolkning250 000
StyreformMonarki
StatsoverhodeShaka kaSenzangakhona (første)
Offisielle språkisiZulu
Eksisterte1816–1880
ValutaKveg

Zuluriket var en stat av zuluer i det som i dag er Sør-Afrika. Riket kom i konflikt med britene i 1870-årene og ble erobret.

Shaka Zulu overtok i 1816 zulutronen. Innen ett år hadde han fått kontroll over naboklanene og hadde gjort zuluene til den viktigste allierte av den store mtetwa–klanen som kjempet med ndwandwe–klanen om herredømmet i den nordlige delen av dagens KwaZulu–Natal.

Shaka organiserte militære, sosiale, kulturelle og politiske reformer og dannet en velorganisert og sentralisert zulustat. De viktigste reformene involverte omdanningen av hæren, takket være oppfinnsomme taktikker og våpen som han kom opp med. En konfrontasjon med det åndelige lederskapet hvor han klippet vingene, klørne og hoggtennene til heksedoktorene sikret effektivt underdanigheten til zuluenes religiøse praksis overfor staten.

En annen viktig reform integrerte beseirede klaner blant zuluene på grunnlag av full likhet, og forfremmelser i hæren og sosialtjenesten ble et spørsmål om egnethet fremfor arverettighet.

Etter at mtetwakongen Dingiswayo ble drept av Zwide, kongen av ndwandwe, rundt 1818, tok Shaka lederskapet for hele mtetwa–alliansen. Alliansen under hans lederskap overlevde Zwides første angrep i slaget ved Gqokli Hill i 1818. Innen to år hadde Shaka beseiret Zwide i slaget ved Mhlatuze og brutt opp ndwandwealliansen. Noen fra denne alliansen begynte igjen et morderisk felttog mot andre ngunistammer og klaner, og satte i bevegelse det som ble kjent som Defecane eller Mfecane, en massemigrasjon av stammer som flyktet fra restene av ndwandwe som igjen flyktet fra zuluene. Innen 1825 hadde Shaka erobret et område fra havet i øst til Drakensberg–fjellene i vest og fra Pongola i nord til Bashee i sør, ikke langt fra dagens East London.

Et utskudd av zuluene, kumalosene, bedre kjent for historien som matabelene, skapte under sin kong Mzilikazi et til og med større imperium som inkluderte deler av Highveld og dagens Zimbabwe.

Shaka hadde kontakter med engelske utforskere, og han innså at den hvite mann utgjorde en trussel mot de lokale befolkningene. Han planla derfor å begynne et intenst utdannelsesprogram som skulle gjøre det mulig for ngunifolket å ta igjen europeerne. Men i 1828 myrdet hans halvbror Dingane ham og etterfulgte ham som hersker. Dingane planla henrettelsen av Piet Retief og et antall trekboere i 1838. Zulu Nyawo og Nondawana myrdet i 1840 Dingane nær Hlatikhulu Forest på Lebombo Mountains nær Ingwavuma. Under hans etterfølger Mpande (nok en halvbror) som hersket frem til 1872, og Mpandes sønn Cetshwayo kaMpande (i praksis hersker 1856–1879), slo zuluene tilbake boernes forsøk på å ta landet.

Zulukrigen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Zulukrigen

11. desember 1878 gav Henry Bartle Frere, den britiske kommissæren for Sør–Afrika, et ultimatum til 14 høvdinger som representerte Cetshwayo. Vilkåren var uakseptable for Cetshwayo og britiske styrker krysset Tugelaelva mot slutten av desember 1878 som innledning til anglo-zulu-krigen i 1879. Tidlig i krigen slo zuluene britene i slaget ved Isandlwana den 22. januar, hvor zuluhæren drepte mer enn 1000 britiske soldater på en eneste dag. Dette var det verste nederlaget British Army noen gang hadde opplevd overfor en ikke–europeisk kampstyrke. Flere britiske styrker ble sendt inn i Natal for å sikre en britisk seier, noe de fikk ved Rorke's Drift. Krigen endte med at zuluene ble slått i slaget ved Ulundi den 4. juli.

Cetshwayo ble fanget en måned senere og sendt i eksil til Cape Town. Britene tok kontroll over Zuluriket og delte det i 13 små underkongedømmer. Den største regionen kom under John Dunns kontroll, en hvit jeger som hadde blitt venn med Cetshwayo. En resident, Melmoth Osborne, ble utnevnt som mellommann mellom de lokale høvdingene og Storbritannias regjering.

Det brøt raskt ut konflikt mellom underkongedømmene, og i 1882 fikk Cetshwayo reise til Storbritannia. Her møtte han blant andre dronning Victoria før han kom tilbake til Zululand for å gjeninnsettes som konge.

I 1883 ble Cetshwayo igjen konge over et område som var mye mindre enn det opprinnelige kongedømmet hans. Senere samme år ble Cetshwayo angrepet av Ulundi, et av de 13 underkongedømmene som var støttet av boerne. Cetshwayo ble skadet og flyktet. Han døde i februar 1884 og sønnen, Dinuzulu på bare 15 år, tok over tronen.

Fortsatte stridigheter førte til anneksjonen av Zuluriket den 9. mai 1887.