Zora parallela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Zora parallela
Vitenskapelig(e)
navn
:
Zora parallela
Simon, 1878
Norsk(e) navn:
Hører til: Zora
Zoridae
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
ikke i Norge

Zora parallela er en edderkoppene i gruppen (familien) Zoridae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Zora parallela er en middelsstor og forholdsvis kraftig edderkopp. Hunnen er ca. 5 millimeter lang, mens hannen gjerne er litt mindre. Forkroppen har et bred mørk langsgående midtfelt, som har et lysere felt midt i. Bredden på det lyse midtfeltet er lik med de mørkere feltene ved siden, det står ikke i klar kontrast til dette, men har en litt glidende overgang. Den er litt snarlik en liten og lys ulveedderkopp (Lycosidae), men øynenes plassering skiller den fra disse. De åtte øynene er ordnet i to rektangler, et mindre, fremre og et større, bakre som delvis overlapper det fremre.

Beina er nokså kraftige, gjerne med ganske lange, mørke børster. Ytterst er de mørkere enn nær kroppen. Et av kjennetegnene er at beina har noen mørke langsgående striper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Zora parallela er aktiv om dagen (dagslys), den lager ikke fangstnett, men jakter i det fri. De trives på varme, lune enger, i lavvokst vegetasjon. Den finnes som kjønnsmoden (imago) fra mai til januar.

Hunnene spinner en flat, hvit eggsekk av edderkoppsilke, legger eggene sine i den og stiller seg over den for å vokte den til eggene klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Zora parallela finnes i Europa, østover i Russland. Den er ikke registrert i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]