Zora parallela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zora parallela
Nomenklatur
Zora parallela[1]
Simon, 1878
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKatteedderkopper
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
ikke i Norge

Zora parallela er en edderkoppene i gruppen (familien) Zoridae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Zora parallela er en middelsstor og forholdsvis kraftig edderkopp. Hunnen er ca. 5 millimeter lang, mens hannen gjerne er litt mindre. Forkroppen har et bred mørk langsgående midtfelt, som har et lysere felt midt i. Bredden på det lyse midtfeltet er lik med de mørkere feltene ved siden, det står ikke i klar kontrast til dette, men har en litt glidende overgang. Den er litt snarlik en liten og lys ulveedderkopp (Lycosidae), men øynenes plassering skiller den fra disse. De åtte øynene er ordnet i to rektangler, et mindre, fremre og et større, bakre som delvis overlapper det fremre.

Beina er nokså kraftige, gjerne med ganske lange, mørke børster. Ytterst er de mørkere enn nær kroppen. Et av kjennetegnene er at beina har noen mørke langsgående striper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Zora parallela er aktiv om dagen (dagslys), den lager ikke fangstnett, men jakter i det fri. De trives på varme, lune enger, i lavvokst vegetasjon. Den finnes som kjønnsmoden (imago) fra mai til januar.

Hunnene spinner en flat, hvit eggsekk av edderkoppsilke, legger eggene sine i den og stiller seg over den for å vokte den til eggene klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Zora parallela finnes i Europa, østover i Russland. Den er ikke registrert i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 30. september 2023. Besøkt 30. september 2023. 
  2. ^ Olberg S, Endrestøl A, Gammelmo Ø, Hatteland BA, Laugsand AE, Slagsvold PK, Staverløkk A og Åström S (11. august 2023). «Edderkoppdyr. Vurdering av økologisk risiko for Zora parallela som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 30. september 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]