Zongzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Åpnet og surret zongzi

Zongzi (kinesisk: 粽子, pinyin: Zòng zi; Wade-Giles: Tsung-tzu; hakka: Zung ne; minnan: Bah-chàng; wu: tsoŋ tsX; kantonesisk: Zung2 Zi2), eller bare zong, er en kinesisk smårett laget av klebrig ris og forskjellig annet fyll innpakket i bambusblader eller andre blader. Zongzi tilberedes ved damping eller koking.

Det finnes lignende småretter i Laos, Thailand og Kambodsja (der de kalles nom asom). I Indonesia og Malaysia heter de bakcang, bacang, eller zang (fra 肉粽, POJ: ''bah-chàng, låneord fra henholdsvis minnan og hakka, som er mer dominerende enn ren mandarin blant kinesere i Indonesia. Blant kinesisk-filippinere kalles retten gjerne machang.

Legendarisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Zongzitilbredelse
Zongzi bundet i blader

Zongzi er tradisjonell mat under dragebåtfesten, som faller på den femte dag av den femte måned i den kinesiske kalender (tilsvarer en dag mellom siste del av mai og midten av juni), til minne om den kinesiske dikter Qu Yuan. Etter at han druknet seg i sin forvilelse, skal man ha kastet små pakker med ris i elven slik at fiskene fikk noe annet å spise enn å gå løs på dikterens legeme.

Ifølge en annen versjon kastet man ut rispakkene for å blidgjøre en kinesisk drage som holdt til i elven.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

I det nordlige Kina er en zongzi bortimot tetrahedral, i det sørlige Kina er den tilnærmet sylindrisk. Utforming og oppskrifter er gjerne slektsspesifikke. Det er særlig fyllet som kan variere. Det benyttes imidlertid nesten alltid klebrig ris – bare i noen sjeldne varianter benyttes det mel. Noen zongzi kan minne om de latinamerikanske tamales.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]