Zimbabwefuglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zimbabwefuglen
Zimbabwes nasjonalflagg inneholder Zimbabwefuglen
Rhodesias flagg 1968-1979
En Zimbabwe dollarmynt

Den uthugne Zimbabwefuglen er et nasjonal emblem for Zimbabwe, som opptrer i nasjonalflagget og heraldikken for både Zimbabwe og Rhodesia, like så på banksedler og mynter (først på Rhodesiske pund og deretter Rhodesian dollar). Den representere sannsynligvis en gjøglerørn (ørn).

Klebersteinsfuglene stod på vegger og monolitter i oldtidsbyen Store Zimbabwe bygget i det 11. århundre og fortsatte i over 300 år[1] by ancestors of the Shona. Ruinene, som ga navn til det moderne Zimbabwe, og dekker omtrent 7,3 km² og er det største oldtidssteinkonstruksjonen i Zimbabwe.

Når ruinene i Store Zimbabwe ble oppdaget av den moderne sivilisasjon i siste del av det 19. århundre, fem av de uthuggede fuglene som ble funnet og ble i 1906 fraktet til Sør-Afrika av Cecil Rhodes. Fire av statuene ble gitt tilbake til Zimbabwe av den sørafrikanske regjeringen ved frigjøringen i 1981, mens den femte forblir i Groote Schuur, Rhodes sitt tidligere hjem i Cape Town. Et fragment fra en annen fugl ble returnert i 2003 fra et tysk museum etter i lengre tid å ha vært oppbevart i Leningrad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • BBC News World Edition artikkel Zimbabwe fugl "flyr" hjem, på onsdag, 14. mai 2003 [1]