Zhi-Gong-partiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zhi-Gong-partiet
LandKina
Offisielt navn中国致公党
Grunnlagt10. oktober 1925
HovedkvarterBeijing
Antall medlemmer20 000
IdeologiSosialisme med kinesiske særtrekk
Nettstedwww.zg.org.cn
Flagg

Zhi-Gong-partiet (forenklet kinesisk: 中国致公党; tradisjonell kinesisk: 中國致公黨; pinyin: Zhōngguó Zhìgōngdǎng) er et av åtte små blokkpartier i Folkerepublikken Kina.

Zhi-Gong-partiet ble grunnlagt i oktober 1925 i San Francisco, men partisentralen ble allerede i 1926 lang til Hongkong. Partiet ble i den første tiden ledet av de tidligere Kuomintangmedlemmene Chen Jiongming og Tang Jiyao. De gikk inn for en kinesisk føderalisme og flerpartidemokrati. Etter mandsjuriakrisen var partiet antijapansk, og støttet opp om propaganda og boikotter rettet mot Japan. Under den japanske okkupasjon av Hongkong fra 1941 ble partiet nesten helt oppløst.

Under sin tredje partikongress, i 1947, orienterte partiet seg mot venstre politisk. Siden har det fungert som et talerør for utenlandskinesere. Også etter grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina har det hatt denne rollen.

I april 2007 ble Wan Gang, stedfordtredende formann for partiet, utnevnt til landets tekonologiminister. Det ble første gang siden 1950-årene at en person som ikke tilhørte kommunistpartiet fikk en ministerpost.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]