Zheng (stat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kinas historie
Tidstavle over kinesisk historie
Sanhuangwudi-perioden (mytologisk)
Xià-dynastiet
Shāng-dynastiet
Zhōu
Vår- og høstannalenes tid Det østlige Zhōu
De stridende staters tid
Qín-dynastiet
Vestlige Hàn-dynasti Hàn
Xīn
Republikken Kina (Táiwān)

Zheng (鄭) var en bystat på Zhou-dynastiets tid i det sentrale Kina, i dagens Henan-provins. Bystaten ble grunnlagt i 806 f.Kr. av hertug Huan av Zheng. Han tok navnet Ji You, og alle de påfølgende Zheng-hertugene tok også navnet Ji.

Da han skjønte at Zhou-dynastiet var på hell, flyttet hertug Huan sitt gods, sin familie og sine handelsmenn østover. Hans etterfølger hertug Wu av Zheng annekterte statene Det østlige Guo og Kuai, og gjorde Xin Zheng til sin hovedstad. Hertug Wu og hans etterfølger hertug Zhuang av Zheng ble begge rådgivere for Zhou-dynastiets konger.

Ved begynnelsen av Vår- og høstannalenes tid var staten Zheng en av de sterkeste. Zheng var den førtste Zgou-staten som så begynte annektere andre stater. Det var i 712, med erobringen av staten Xi. Gjennom hele Vår- og høstperioden var Zheng en av de mest velstående av statene, og nøt godt av en sentral beliggenhet som gav den et utmerket utgangspunkt for handel. Staten hadde også flere handelsfolk enn de andre statene. Zheng hadde også mange dyktige statsmenn; den mest berømte av dem var Zi Chan.

Senere i vår- og høstperioden led Zheng under at den ikke lenger hadde noen ekspansjonsmuligheter, ettersom den sentrale beliggenheten rett og slett stengte den inne mellom de omliggende stater, som etterhvert hadde ekspandert utover og slik blitt større. Zheng inngikk i denne epoken skiftende allianser. Flere av de omliggende stater kappedes om Zheng: Statene Chu og Qi, og senere Chu og Jin. Til tross for å ha blitt relativt svekket klarte Zheng helt på egen hånd å nedkjempe et fremstøt fra tre allierte stater i 607, Jin, Song, Chen og Wei.

Under statsmannen Zi Chan ble Zheng den første av statene til å etablere et skikkelig lovverk, i 543 f.Kr..

Zheng ble senere ytterligere relativt svekket, og ble i 275 f.Kr. annektert av staten Han.