Zhang Shi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zhang Shi
Født1133Rediger på Wikidata
Mianzhu
Død1180Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFilosof, skribent Rediger på Wikidata
FarZhang Jun[1]
BarnZhang Zhuo[1]
NasjonalitetSong-dynastiet

Zhang Shi (tradisjonell kinesisk: 張栻, forenklet kinesisk: 张栻, pinyin: Zhāng Shì, Wade-Giles: Chang Shih, stilnavn: Jìngtiān 敬天, pseudonym: Nānxuān 南軒, født 1133 i Mianzhu i provinsen Sichuan i Kina, død 1180 eller 1181) var en lærd filosof i Songdynastiets Kina.

Han var sønn av den fremstående general Zhang Jun, også kjent som Hertugen av Yi (益). Etter å ha studert under Hu Hong, sønn av Hu Anguo, ble han embedsmann og sekretær for sin far. Faren døde i 1164, og Zhang Chi gravla ham i samsvar med hans ønsker ved foten av fjellet Heng Shan i Hunan, og forble boende tilbaketrukket nær graven i mange år. I 1167 fikk han besøk av filosofen Zhu Xi, og det sies at de sammen tilbragte tre døgn og diskuterte Zhong yong. Resultatet ble at Zhang Shi vendte tilbake til det offentlige liv, og ble en heftig motstander av tartarene og den ettergivenhetens vei ovenfor dem som Qin Gui hadde slått inn på. Han ble forfremmet, og deretter degradert til han døde som guvernør av Zhingzhou i Hubei.

Han forfattet en rekke traktater og kommentarer om de konfucianske klassikere, hvori han gav uttrykk for synspunkter som hans venn, Zhu Xi, så seg nødsaget til å tilbakevise. Ikke deste mindre holdt Zhu Xi ham høyt i akt og omtalte ham alltid med beundring.

Han ble posthumt kanonisert som Xuān 宣, og ble innlemmet i 1261 i Konfuciustempelet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]