Zambezia (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zambezia

Kart over Zambezia

LandMosambiks flagg Mosambik
StatusProvins (província)
Oppkalt etterZambezi
Adm. senterQuelimane
Areal103 127 km²
Befolkning3 794 509 (2006)
Bef.tetthet36,79 innb./km²
Språk
Moniga, Chuwabu, Makhuwa-Shirima, Chibarwe, Lomwe, Yao, chichewa, Makua, Manyawa, Maindo, Lolo, Takwane, Makhuwa-Marrevone, Marenje, Kokola Rediger på Wikidata
Nettsidewww.zambezia.gov.mz/
Kart
Zambezia
17°S 37°Ø

Zambezia den nest folkerikeste provinsen i Mosambik. Den ligger i den sentrale kystregionen, sør for Nampula og nord for Sofala. Provinsens hovedstad er Quelimane ved Bons Sinais-elven.

Zambezia har et areal på 103 127 km². Store deler av dette området ligger i nedslagsfeltet til Zambezi-elven. Mye av kysten består av mangrove-sumper, og der er betydelige skoger i innlandet. Landbruktsprodukter inkluderer ris, mais, kassava, cashew, sukker, kokosnøtter, sitrusfrukt, bomull og te. Landets største teprodusenter er ved Gurúè. Fiske gir mye reker og edelstener utvinnes flere steder.

Vasco da Gama landet ved Quelimane i 1498. Kort tid etter etablerte portugiserne et permanent nærvær, og mange flyttet opp langs Zambezi og inn i innlandet. I mange år var dette det lengste inn i landet som europeerne slo seg ned, men ettersom tiden gikk, var der mange ekteskap på tvers av rasene og få innbyggere var av ren portugisisk avstamning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]