Zak Penn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Zak Penn
Zak Penn by David Shankbone.jpg
Født1968
New York
Utdannet ved Wesleyan University
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, filmskuespiller
Nasjonalitet USA

Zak Penn (født 1968) er en amerikansk manusforfatter og filmregissør.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Penn startet karrieren med å skrive historien til Den siste actionhelten fra 1994, som ble regissert av John McTiernan og som hadde Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Han skrev også manuset til PCU med Jeremy Piven samme år, i samarbeid med Adam Leff. I 1999 skrev han Inspector Gadget med Kerry Ehrin. Filmen hadde Matthew Broderick i hovedrollen som den klossete detektiven.

I 2001 fulgte han opp med å skrive Behind Enemy Lines med Owen Wilson og Gene Hackman, denne gangen sammen med David Veloz. Penn regidebuterte i 2004 med skrekkomedien Incident at Loch Ness, som han også skrev selv, sammen med Werner Herzog. Deretter var han manusforfatter i Suspect Zero (2004). Så vendte han tilbake som regissør og manusforfatter med komedien The Grand, som hadde Woody Harrelson og David Cross i to av hovedrollene.

Det han derimot er mest kjent for, er å skrive historier til Marvels superheltfilmer og spill. Først skrev han historien til X2 (2003), oppfølgeren til X-Men. Han fulgte opp med å skrive manus til Elektra (2005) og X-Men: The Last Stand (2006), samt at han skrev historiene til spillene om Fantastic Four og X-Men: The Official Game. Deretter skrev han både historien og manuset til The Incredible Hulk (2008), og deretter historien til superhiten The Avengers (2012), sammen med Joss Whedon.

Han er også hanket inn til å skrive manuset til The Karate Kid 2, oppfølgeren til Harald Zwarts The Karate Kid (2010).

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Spill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]