Yvette Chauviré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yvette Chauviré
FødtYvette Adrienne Chauviré
22. apr. 1917[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
14. arrondissement[3][4][5]
Død19. okt. 2016[1][2][6][7]Rediger på Wikidata (99 år)
15. arrondissement[2][6][3][4]
BeskjeftigelseBallettdanser, koreograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
GravlagtPère Lachaise
Grave of Chauviré
UtmerkelserStoroffiser av Æreslegionen
Storkorset av Den nasjonale fortjenstorden
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres

Yvette Chauviré (født 22. april 1917 i Paris, død 19. oktober 2016 i Paris[8]) var en fransk prima ballerina og skuespillerinne.

Yvette Chauviré danset ved Parisoperaen og ble i 1941 utsett til étoile, en utmerkelse for de fremste av danserne. Hun var direktør for Parisoperaens balettakademi mellom 1963 og 1972. Til hennes mest berømte gestaltninger er tittelrollen i Giselle. Hun danset ofte med Rudolf Nurejev, særlig etter at han hadde hoppet av fra Sovjetunionen til Paris.

Yvette Chauviré mottok Æreslegionen i 1988.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Da hun bare var ti år ble hun opptatt på en danseskole ved Operaen. Senere studerte Chauviré ved opersskolen i Paris og senere med Boris Kniaseff og Victoria Gsovsky.

Ledende danserinne[rediger | rediger kilde]

Hun ble hoveddanserinne i 1936. Etter at hun ble utsett til étoile var hun en ledende solist. Hun var en enestående representant for den franske skole innen den klassiske dans. Hun var også innehaver av Légion d'Honneur. Hun beskrives ofte som Frankrikes største ballerina, og var trener for prima ballerinaen Sylvie Guillem.

Hennes dans var meget raffinert og dramatisk, var kjennetegnet av høy beherskelse, en sterk følelse for stil, og minutiøs følelse for detaljer. Yvette Chauviré ble særlig kjent for sine tolkninger av samtidsverker, som eksempel en av luftspeilingene i de allegoriske ballettene av Henri Sauguet, og for sine roller i andre balletter av koreografen Serge Lifar, som blant andre d'Indys Istar og Leleus Nautéos. I det klassiske repertoar var hennes beste rolle tittelrollen i Adams Giselle.

Serge Lifar var hennes mentor i alle de år. Han gjorde alt for å fremme henne på operaen, blant annet gav han henne store roller tidlig. Hun skapte sin første solorolle i hans Le Roi nuit (1936). Ett år senere deltok hun i filmen La Mort du Cygne.

I en periode måtte Lifar forlate operaen av politiske grunner. Tilbakekomsten til Paris med Lifar i 1947 gjorde Chauviré til en hit i en ballet der hun spilte skyggen, en av hennes mest bestående skapelser. Under sin karriere forlot Yvette Chauviré operaen et par ganger, vendte tilbake hver gang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Yvette Chauvire, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Yvette-Chauvire, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c www.lemonde.fr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c fichier des personnes décédées, deces.matchid.io[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 2926, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b www.lepoint.fr[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Who's Who in France, Who's Who in France biografi-ID 12240[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ http://www.nytimes.com/2016/10/20/arts/dance/yvette-chauvire-dead.html?_r=0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]