Yungasveien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yungasveien
Bolivia Yunga Road.jpg

Yungasveien (spansk: Camino de Las Yungas, også El Camino de la Muerte, norsk: Dødsveien) er en 64 kilometer lang vei i Bolivia mellom La Paz og Coroico som ligger 56 kilometer nordøst for La Paz i Yungasregionen. Veien er beryktet for å være meget risikabel. I 1995 ble veistrekningen kåret til å være verdens farligste vei av Inter American Development.[trenger referanse] Hvert år mister mellom to hundre og tre hundre mennesker livet der. Langs veien har en satt opp kors som viser hvor kjøretøyer har kjørt av veien.

Veien ble anlagt av fengslede paraguayanere under Chacokrigen i 1930-årene. Den er en av få veier som binder sammen regionen Yungas i det nordlige Bolivia med hovedstaden.

Veien begynner i La Paz og stiger deretter opp til 4650 meter over havet innen den går utfor og slutter ved 330 meter. Den overgår raskt fra kaldt altiplanoklima til regnskog, mens den slynger seg langs bratte fjellvegger og klipper.

På grunn av at veien er så smal og dessuten mangler rekkverk er den meget farlig. Regn og tåke gjør sikten dårlig og veiene leirfulle samtidig som det faller stein fra fjellveggene. 24. juli 1983 kjørte en buss av veien og ned i en ravine, hvor mer enn hundre passerer omkom i det som blir kalt den verste trafikkulykken i Bolivia.[trenger referanse]

En av de lokale veireglene sier at den sjåføren som kjører nedover langs veien aldri har forkjørsrett, men må vike ut i veikanten ved møte. Utover dette er det venstrekjøring på veien, til forskjell fra høyrekjøring i det øvrige Bolivia. Dette gir sjåfører i venstrestyrte kjøretøyer mer kontroll over hvor kjøretøyets venstre side befinner seg, og gjør dermed møtene sikrere.

Veien ble på grunn av sin farlighet gjort til en turistattraksjon i 1998. Den har tiltrukket seg om lag 25 000 spenningssøkere, fremfor alt mountainbikesyklister.

Cirka femten aktører arrangerer turer ned Yungasveien.

I 2006 ble en ny vei innviet mellom La Paz og Coroico, noe som gjør at den gamle veien har minsket i betydning.