Yuh Woon-hyung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yuh Woon-hyung
Født25. mai 1886Rediger på Wikidata
Yangpyeong (Joseon)
Død19. juli 1947Rediger på Wikidata (61 år)
Seoul
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedNanjinguniversitetet
BarnRyo Yon-gu (datter)
Ryo Won-gu
PartiKuomintang (1924ukjent)
People's Party of Korea
Goryeo Communist Party
NasjonalitetJoseon
Keiserdømmet Korea
Japansk Korea
Folkerepublikken Korea
UtmerkelserOrdenen for nasjonal grunnleggelse (2008)
National Reunification Prize

Yuh Woon-hyung
Hangul여운형
Hanja呂運亨
Revidert romaniseringYuh Woon-hyung
McCune-ReischauerYuh Woon-hyung

Yuh Woon-hyung (koreansk: 여운형, hanja 呂運亨, alternative transkripsjoner: Lyuh Woon-hyung og Yo Unhyŏng, født 25. mai 1886 i Yangpyeong i kongedømmet Joseon/Korea, død 19. juli 1947 i Seoul i Korea) var en koreansk politiker og uavhengighetsaktivist. Han mente at koreansk uavhengighet var nødvendig for verdensfreden, og var senere en aktivist for gjenforening av Korea etter delingen i 1945.

Han benyttet kunstnerpseudonymet Mongyang (몽양; 夢陽), hvis kinesiske tegn betyr «drøm» eller «lys». Han er en politisk sjeldenhet i og med at han er hyllet og anerkjent både i Sør-Korea og i Nord-Korea.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yuh Woon-hyung ble født i en yangban-familie av lav status, og studerte ved den progressive Paeje-skolen, og etter kort tid ved Heunghwa-skolen. I 1907 gikk han over til kristendommen. I 1914 reiste han til Kina, der han ble trukket med i den eksilkoreanske politiske bevegelse mot generalguvernementet Korea, det japanske kolonistyret i Korea.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Han ble en av grunnleggerne av Republikken Koreas provisoriske regjering som hadde sitt sete i Kina. Yuh hentet sin inspirasjon fra mange forskjellige hold, og kunne samarbeide med aktivister fra forskjellige politiske leire i den eksilkoreanske bevegelse.

I 1921 reiste han med en eksilkoreansk delegasjon til Sovjetunionen for å delta på en konferanse. Der traff han både Vladimir Lenin og Lev Trotskij. I 1924skuttet han seg til Sun Yat-sens kinesiske nasjonalistparti Kuomintang og arbeidet for sino-koreansk samarbeid.

I 1929 ble han arrestert av japansk politi i Shanghai og sendt til Japan der han ble dømt til tre års fengsel for opprørsk virksomhet. Etter løslatelsen innledet han en journalistisk karriere, og ble utsatt for påtrykk fra de japanske myndigheter om å gi sin støtte til den japanske kolonistaten og til Japans krig i Kina, men han nektet konsekvent å gå med på dette. Dette gjorde ham til en respektert personlighet blant koreanere.

Etter Japans nederlag i andre verdenskrig bad den siste japanske generalguvernøren i Korea, Nobuyuki Abe, Yuh om å ta ansvar for opprettholdelsen av lov og orden når det koloniale styre ble avviklet. Yuh opprettet folkekomitéer som skulle overta den lokale forvaltning og skapte Folkerepublikken Korea. De amerikanske styrkene i Sørkorea ville imidlertid ikke anerkjenne Yuhs interimsregjering. Yuh møtte stor motstand bådde fra ytterste venstrefjøy og fra ytterste høyre, og mislyktes med å opprette en enhetlig koreansk stat.

Den 19. juli 1947 ble Yuh Woon-hyung skutt og drept av en nittenårig mann som hadde flyktet fra nordkoreansk område, Han Ji-geun, som tilhørte en koreansk høyregruppering, det hemmelige selskap for Hvit Terror (Baek-ui-sa, 백의사). Formodentlig skjedde dette etter tilskyndelse fra Rhee Syng-man, som senere hjalp drapsmannen med å flykte til Japan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]