Yuanmoumennesket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Yuanmoumennesket (Homo erectus yuanmouensis,[1] kinesisk: Yuanmou yuanren 元谋猿人 eller Yuanmou ren 元谋人) er betegnelsen på noen små fossiliserte overkjevetenner (incisorer) som ble funnet i 1965 av geologen Fang Qian i Shangnabang i fylket Yuanmou i den sørkinesiske provinsen Yunnan. Grunnet deres likheter med funnene i Zhoukoudian av Pekingmennesket blir de – likesom Jianshimennesket – tilordnet Homo erectus.

Funnets alder er uavklart, ettersom det ikke har latt seg fastslå med god nok nøyaktighet hvilket aldersskikt i utgravningsfeltet det tilhørte.[2] I nærheten av funnstedet er det områder som er blitt datert til å være ca. 1,7 millioner år gamle. Men andre funn, med dyrefossiler, i samme område, kan på sin side åpne for at funnstedet har gjennomgått vesentlige omkalfatringer slik at noen dypereliggende funn faktisk er eldre enn de ovenforliggende. Anslag der man har tatt med i betraktning andre funnsteder med Homo erectus i Asia fremmer en hypotese om at dette funnet kunne være mellom 600.000 til 500.000 år gammelt.

Funnstedet ble i 1982 satt på Kinas liste over verneverdige kulturminner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ C. Hu: Ape-man teeth from Yuanmou, Yunnan. Acta Geologica Sinica, Band 1, 1973, S. 65–71
  2. ^ University of New England Arkivert 2. oktober 2006 hos Wayback Machine.: Oversikt ved prof. Peter Brown, Chair of Palaeoanthropology, School of Human and Environmental Studies

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Zhao Guoxing og andre: Yuanmou ren, Kunming: Yunnan renmin chubanshe 1984

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]