Yu Guozhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yu Guozhen
Født1852[1]Rediger på Wikidata
Død1932[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata

Yu Guozhen (kinesisk: 俞國楨, født 1852 i Xinshi i Huzhou i provinsen Zhejiang i Kina, død 16. november 1932 i Wenzhou) var en pastor og grunnlegger av en uavhengig kinesisk protestantisk kristen organisasjon, Chinese Protestant Independent Church (Zhongguo Yesujiao zilihui).

I 1867 gikk han på en amerikanskstiftet presbyteriansk gutteskole i Hangzhou, og konverterte til kristendommen. Etter eksamen i 1872 ble han utnevnt til pastor for en presbyteriansk menighet i Xinshi i Huzhou.

I 1894 tok den nordamerikanske misjonær John M.W. Farnham fri og vendte hjem, og overlot det sjelesørgeriske ansvar for en menighet i Shanghai, i Hangyanggaten, til pastor Yu.

Yu ble en talsmann for den kinesiske protestantiske selvhjelpsbevegelse, og gikk i 1903 til innkjøp av en tomt ved Haininggaten nord i Shanghai og grunnla året etter en selvhjulpen presbyteriansk menighet (Jidutuhui) uten finansielle bindinger til noen misjonskirke. Den 25. januar 1906 grunnla han det som i 1911 fikk navnet Chinese Protestant Independent Church. Menigheter i Pingyang i Zhejiang, Tianmen i Hubei og en rekke andre sluttet seg til dette fellesskapet. I 1910 ble The General Assembly of the China Christian Independent Church grunnlagt i Shanghai. Føderasjonen hadde sin egen avis, og gvokste etterhvert til hundrevis av menigheter med titusener av medlemmer over hele Kina.

I 1932 fikk Yu et alvorlig illebefinnende i prekestolen i Wenzhou, og døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b bdcconline.net[Hentet fra Wikidata]