Yrkesskade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yrkesskade er personskade, sykdom eller dødsfall som følge av arbeidsulykke. Det er et vilkår at arbeidsulykken har skjedd mens man er yrkesskadedekket.

De gruppene som er dekket av yrkesskade, er nevnt i folketrygdloven §§13-6 til 13-13. Ettersom arbeidsgiver har plikt til å forsikre arbeidstakere mot yrkesskade i forsikringsselskaper, vil de fleste arbeidstakergruppene være dekket gjennom sitt arbeidsforhold, men selvstendig næringsdrivende og frilansere må tegne frivillig trygd for å få rett til yrkesskadedekning.

En sykdom kan også godkjennes som yrkessykdom, hvis den er en følge av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet og er en av de sykdommer som er nevnt i forskrift om yrkessykdommer. I denne forskriften gjelder imidlertid 88% av de godkjente yrkessykdommene klassiske mannsyrker, mens hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, renholdsarbeidere og sykepleieres belastningsbaserte sykdommer ikke er omtalt.[1]

Arbeidsgiver skal melde fra om yrkesskader til NAV. Hvis skaden blir godkjent, kan man ha krav på trygdeytelser etter gunstigere regler enn vanlig. Hvis man får varig medisinsk mèn som følge av yrkesskade eller yrkessykdom kan man ha rett til menerstatning.

Kostnader[rediger | rediger kilde]

Den ordning man har i dag, koster nesten en milliard kroner. Om belastningsskader som rammer kvinner blir inkludert i ordningen, er utgiftene anslått til å komme opp mot det dobbelte av dagens ordning. Regjeringen Stoltenberg arbeider med en ny lov om yrkesskade med sikte på å få den vedtatt våren 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]