Youth for Understanding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Youth For Understanding (YFU) er en ikke-kommersiell, fortjenestefri ungdomsutvekslingsorganisasjon. YFUs formål er å øke toleranse og redusere avstand mellom mennesker ved å la dem utvikle seg i møte med en verden i stadig forandring. Hvert år reiser mer enn 3500 ungdom på utveksling med YFU, fra omkring 50 ulike land. Mange tusen familier åpner sine hjem for ungdommen, og enda flere frivillige bidrar til at kulturutvekslingen er mulig. YFU er en av verdens største og eldste utvekslingsorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Youth For Understanding (YFU) ble startet av amerikaneren Dr Rachel Andresen i 1951. Hun hadde overvært resultatet av kringens herjinger i Europa, og ønsket å bidra til at noe liknende aldri ville skje igjen. I 1951 inviterte hun 75 tyske ungdommer til Michigan for å la de bo ett år hos amerikanske vertsfamilier og gå på amerikansk skole. Tanken var at vennskap på tvers av landegrensene ville bidra til økt gjensidig forståelse og respekt.

Siden den spede starten i 1951 har YFU spredt seg til over 60 land i alle verdensdeler. I dag finnes det YFU-organisasjoner blant annet i Sør-Korea, Argentina, Sør-Afrika, Ghana, Latvia, Aserbajdsjan, Canada og Uruguay. Felles for alle nasjonale YFU-organisasjoner er forpliktelsen til å arbeide etter et sett regler og retningslinjer, Basic Standards.

YFU-Norge[rediger | rediger kilde]

YFU-Norge ble etablert av rektor Jakob Omholt-Jensen i 1967, og har mer enn 40 års erfaring med utveksling i Norge. Siden oppstarten har over 5000 norske ungdommer reist på utveksling med YFU, og mer enn 2700 utenlandske ungdommer har bodd ett år hos en norsk familie.

YFU-Norge drives av flere hundre frivillige, samt et sekretariat med 4 ansatte. På landsbasis er organisasjonen delt inn i regioner, der frivillige i hver region bruker av sin tid og kunnskap for å skape så gode og lærerike utvekslingsopplevelser som mulig for både elev og vertsfamilie.

YFU-Norge er medlem av LNU- Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner.

Utvekslingsprogrammene[rediger | rediger kilde]

For elever er årsutveksling er det vanligste programmet internasjonalt, men det er også mulig å reise på semesterprogram eller sommerprogram. Familieopplevelsen er sentral i alle utvekslingsprogrammene. Youth For Understanding arbeider for økt toleranse og kulturforståelse, og alle utvekslingselever har orienteringer og samlinger før, under og etter utvekslingen.

Familier som ønsker å bli vertsfamilie søker på vertsfamilieprogrammet. Alle familier må godkjennes ved hjemmebesøk og referansesjekk. Gjennom utvekslingsopplevelsen har alle familier en egen lokal YFU-frivillig som er deres kontaktperson.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

organisasjonstubbDenne organisasjonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.