Youth for Understanding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Youth For Understanding (YFU) er en frivillig, ideell organisasjon som tilbyr elevutveksling og andre læringsaktiviteter. YFU er en av verdens største og eldste utvekslingsorganisasjoner og har fred som formål.

Organisasjonen arbeider for fred ved å fremme interkulturell forståelse, gjensidig respekt mellom mennesker og sosialt ansvar i sine program og aktiviteter. Hvert år reiser mer enn 3500 ungdommer fra omkring 50 ulike land på utveksling med YFU. Mange tusen familier åpner sine hjem for ungdommene, og enda flere frivillige bidrar med sin tid og sitt engasjement for at kulturutvekslingen skal være mulig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Youth For Understanding (YFU) ble startet av amerikaneren dr Rachel Andresen i 1951. Hun hadde overvært resultatet av andre verdenskrigs herjinger i Europa, og ønsket å bidra til at noe liknende aldri ville skje igjen. I 1951 inviterte hun 75 tyske ungdommer til Michigan for å la dem bo ett år hos amerikanske vertsfamilier og gå på amerikansk skole. Tanken var at vennskap på tvers av landegrensene ville bidra til økt gjensidig forståelse og respekt.

Siden den spede starten i 1951 har YFU spredt seg til over 60 land i alle verdensdeler. Felles for alle nasjonale YFU-organisasjoner er forpliktelsen til å arbeide etter et grunnleggende, felles sett med regler og retningslinjer som sikrer høy kvalitet på YFUs program i alle medlemsland.

YFU Norge[rediger | rediger kilde]

YFU Norge ble etablert av rektor Jakob Omholt-Jensen i 1967. Siden starten har over 5 000 norske ungdommer reist på utveksling med YFU, og mer enn 2 700 utenlandske ungdommer har bodd et år hos en norsk familie.

YFU Norge drives av flere hundre frivillige og et sekretariat med en håndfull ansatte. Frivillige i store deler av landet bruker av sin tid og kunnskap for å skape så gode og lærerike utvekslingsopplevelser som mulig for både elev og vertsfamilie.

YFU Norge er medlem av LNU, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner og Norges Fredsråd.

Utvekslingsprogrammene[rediger | rediger kilde]

For elever er årsutveksling det vanligste programmet internasjonalt, men det er også mulig å reise på semester- eller sommerprogram. Familieopplevelsen er sentral i alle utvekslingsprogrammene. Youth For Understanding arbeider for økt toleranse og kulturforståelse, og alle utvekslingselever har orienteringer og samlinger før, under og etter utvekslingen.

Familier som ønsker å bli vertsfamilie søker på vertsfamilieprogrammet. Alle familier må godkjennes etter hjemmebesøk og referansesjekk. Gjennom utvekslingsopplevelsen har alle familier en egen lokal YFU-frivillig som er deres kontaktperson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Organization template.gifDenne organisasjonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.