Young Guns II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Young Guns II
Generell informasjon
Sjanger Western - Action
Nasjonalitet USA
Utgitt 1. august 1990 (USA)
26. desember 1990 (Norge)
Lengde 104 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 15 år (1990)
Bak kamera
Regissør Geoff Murphy
Manus John Fusco
Produsent James G. Robinson
Paul Schiff
Irby Smith
Musikk Jon Bon Jovi
Alan Silvestri
Sjeffotograf Dean Semler
Foran kamera
Medvirkende Emilio Estevez
Kiefer Sutherland
Lou Diamond Phillips
Christian Slater
William Petersen
James Coburn
Filmselskap Morgan Creek Productions
Eksterne lenker

Young Guns II er en amerikansk western- og actionfilm fra 1990 med Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Christian Slater og William Petersen i hovedrollene. Regi er ved Geoff Murphy. Filmen er en oppfølger til Young Guns fra 1988.

Filmens populære soundtrack, "Blaze of Glory", ble skrevet og fremført av Jon Bon Jovi. Han ble for dette tildelt både en Golden Globe og en ASCAP Award. Han ble i tillegg nominert til en Oscar og en Grammy.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen starter i 1950 – i ørkenen i New Mexico. En olding kontakter en ung advokat for å få den benådningen som guvernør Lew Wallace hadde lovet ham i 1879. Den gamle mannen utgir seg for å være den lovløse legenden Billy the Kid, og forteller så den opprivende historie om hvordan sheriff Pat Garrett jaktet på ham og gjengen hans slik at den ble utryddet.

Det meste av filmen skildrer gjengens flukt over grensen til Mexico.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Young Guns II innbrakte $44,1 millioner på amerikanske kinoer og havnet på 30.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1990.[2] Den første filmen innbrakte omtrent det samme.

Filmen har fått blandet mottakelse av kritikerne. Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den to av fire stjerner og skrev blant annet at: «"Young Guns II" presents the strange spectacle of actors who have apparently done more of that than the filmmakers have - so that we sense there's more to these people than meets the eye. The screenplay feels unfinished, the direction is ambling, but the performances are interesting».[3] Den har fått 33% på Rotten Tomatoes.[4]

Norge
Den fikk bare terningkast to av VGs filmanmelder (Jon Selås). Anmelderen mente den var rotete og inneholdt mye klisjeer.[5] Per Haddal i Aftenposten gav den middels god omtale.[6] Dagbladets anmelder gav den terningkast fire.[7]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

1991: Tildelt en Golden Globe for beste filmmusikk (Jon Bon Jovi)
1991: Tildelt en ASCAP Award for beste filmmusikk (Jon Bon Jovi)
1991: Nominert til en Oscar for beste filmmusikk (Jon Bon Jovi)
1991: Nominert til en Grammy for beste filmmusikk (Jon Bon Jovi)
1991: Nominert til en Young Artist Award (Balthazar Getty)[1]

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

"Blaze of Glory" var både tittelen på sangen og på albumet som ble utgitt i forbindelse med filmen i 1990.

Dette var Jon Bon Jovis første soloalbum. Albumet havnet på tredjeplass på Billboard-200,[8] og på andreplass på den britiske UK Albums Chart.[9] Singelen "Blaze of Glory" havnet på førsteplass på Billboards Hot-100.[10] Sangen var skrevet spesifikt for filmen og det ble også brukt klipp fra filmen i musikkvideoversjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b IMDb awards
  2. ^ Boxofficemojo
  3. ^ Ebert, Roger - Young Guns II
  4. ^ Rotten Tomatoes
  5. ^ VG - Western-rot (27.12.1990, s.37) «Og ganske ut rolig rotete er det blitt. Den realistiske voldsskildringen henger igjen fra film nummer én. Men ellers blir det mas, klisieer og svulmende filmretorikk i en temmelig uskjønn og ubegripelig blanding».
  6. ^ Aftenposten morgen - Lovløs legende (27.12.1990, Side: 24) «Det grunner vi altså over mens newzealenderen Geogg Murphy koreograferer en grasiøs action og har et friskt øye for de snurrige detaljer. Dette er ingen heroisk, glamorøs western, for bildene driver av støv og gir oss rikelig inntrykk av hvor strabasiøst nybyggerlivet var».
  7. ^ Dagbladet (1999)
  8. ^ Billboard
  9. ^ UK to 40
  10. ^ Chicago Tribune - Jon Bon Jovi's solo flight a success

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]