You're No Good

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«You're No Good» er en amerikansk sang, skrevet av Clint Ballard, Jr. Den lå første gang på listen med Betty Everett i 1963 og ble i 1975 nummer én-hit for Linda Ronstadt. Sangen er i kromatisk moll.[1]

Originalversjon[rediger | rediger kilde]

Originalversjonen av «You're No Good» ble innspilt av Dee Dee Warwick i 1963 og ble produsert Jerry Leiber and Mike Stoller. Den ble utgitt på singlen Jubilee 45-5459. B-siden var «Don't Call Me».

Sangen ble først en hit i november 1963, da den ble innspilt av Betty Everett i Chicgo. «You're No Good» ble utgitt på singlen Vee-Jay VJ 566. Den lå som høyest på en 51.-plass på Hot 100-listen, og en femteplass på Cashbox's R&B Locations-liste.[2] B-siden var «Chained to Your Love».

Vee-Jay's sjefs a&r-mann Calvin Carter fant sangen, mens han besøkte New York City på jakt etter materiale for sin labels artister. Han hadde opprinnelig til hensikt at Dee Clark skulle spille inn «You're No Good», men erindret: «da jeg gikk til øvingen med sangen, var det så negativt, jeg sa: «Hei, karer, ikke snakk negativt om jenter, fordi jentene er platekjøperne. Nei, jeg ser heller bort fra dette». Så jeg gav sangen til Betty Everett. Under playbacket til Everetts spor satt hennes kollegaer på labelen The Dells på en plattform av tre hvor strykeinstrumentmusikerne skulle sitte... og trampet kun med føttene sine på denne plattformen av tre, mens [sangen] spilte tilbake. Jeg fortalte teknikeren: «La oss gjøre det igjen, og la oss [mike] disse fotlydene, fordi det virkelig gav en helvetes beat. Så vi gjorde det, og bom, en hit»».[3]

I Storbritinnia hadde The Swinging Blue Jeans hitversjonen. Den ble utgitt på singlen His Master's Voice POP 1304 i mai 1964 og lå på en tredjeplass sommeren 1964. Denne versjonen kom også på listen i Frankrike på en 26.-plass og var tilstrekkelig suksessfull regionalt i USA til å nå en 97.-plass på Billboard Hot 100-listen. B-siden var «Don't You Worry About Me». Prodesent var Walter J. Ridley.

Den ble også nevnt i Elliott Smith's «Waltz #2» på albumet XO.

Linda Ronstadts versjon[rediger | rediger kilde]

Genya Ravan has indikert at hun forgjeves forsøkte å få produsenten av hennes album Goldie Zelkovitz fra 1974 i idéen om en nyinnspilling av «You're No Good», mens Maria Muldaur i et intervju i 1985 diskutererte hvordan hun «ikke gikk ut av [sin] vei for å finne oppfølgerhits» til sitt gjennombruddsalbum "Midnight at the Oasis" fra 1973/1974 og siterte «You're No Good» da hun forklarte: «Jeg har avslått sanger som har blitt hits for andre personer, fordi jeg syntes tekstene var negative eller neurotiske».[4]

Det var Muldaurs venn og yrkeskollega, Linda Ronstadt, som kom til å nyinnspille «You're No Good». Den ble utgitt på hennes dobbelt platinavinnende album Heart like a Wheel album, utgitt i november 1974 for Capitol Records. Ronstadts versjon hadde fordel av bidraget til Andrew Gold, som bidro med praktisk all instrumenteringen på sporet.

Capitol var usikker på hvordan man skulle utgi «You're No Good» eller «When Will I Be Loved» som ledesinglen fra Heart Like a Wheel og besluttet å utgi «You're No Good» ei uke etter at albumet ble utgitt.

Sporet lå som nummer én på Billboard Hot 100-listen 15. februar 1975. («When Will I Be Loved» ble utgitt som oppfølgersingle).[5]

Suksessen til «You're No Good» satte presedens for Ronstadts singleutgivelser, som i løpet av de neste fem årene praktisk talt var nye versjoner av klassiske rock and roll-sanger. (B-siden «I Can't Help It (If I'm Still in Love With You)» - opprinnelig med Hank Williams - ble på samme tid en størreC&W-hit for Ronstadt som # 2.) «You're No Good» ble også en hit for Ronstadt i Australia (# 115), Nederland (# 17) og New Zealand (# 24).

Andre artister[rediger | rediger kilde]

Andre utøvere som har gjort coverversjoner av sangen innbefatter Aswad, Michael Bolton som Michael Bolotin, Ellie Campbell, Elvis Costello, Dusty Springfield, Frankie Rose and the Outs, Jose Feliciano, Keith Hampshire, Jill Johnson, Lulu, Reba McEntire, The Muppets, Rosie & The Originals, Floortje Smit, Ike and Tina TurnerThe Ike & Tina Turner Show – Vol. II, Van Halen (på Van Halen II), Wild Orchid samt bandet Pot Liquor.

Albumet California (2004) by Wilson Phillips inneholder en versjon som i likhet med Ronstadts versjon var produsert av Peter Asher, men som radikalt redefinerte sangen.

Internasjonale fremførelser innbefatter de finske versjonene «Olet Paha», en singleutgivelse fra 1964 med Eddy and the Boys og «Paha Oot» på albumet Bimbo med Marion Rung i 1975.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arne Riis har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Du er bånn».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Bitten. Utgitt på LP-platen På dans med (EMI 7E 052  38212) i 1977.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stephenson, Ken (2002). What to Listen for in Rock: A Stylistic Analysis, p.89. ISBN 978-0-300-09239-4.
  2. ^ Whitburn, Joel (2004). Top R&B/Hip-Hop Singles: 1942-2004. Record Research. s. 193. 
  3. ^ Carter, http://www.bsnpubs.com/veejay/veejaystory3.html
  4. ^ Sarasota Herald Tribune, 21. oktober 1985, s. 94
  5. ^ New York Times, 15. november 1974, s. 32