You’ll Never Walk Alone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«You'll never walk alone» over inngangsporten Shankly Gates på Anfield.

«You’ll Never Walk Alone» er en sang som ble skrevet av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II for Broadway-musikalen Carousel, som hadde premiere 19. april, 1945 og har blitt fremført nesten 900 ganger siden den gangen.

Teksten i denne sangen handler om håp, tro og det å aldri gi opp selv i mørke stunder. Den ble derfor i en periode populær i mange kirkesamfunn i USA, og finnes i mang en salmebok. Sangen har i alle år vært en populær coverlåt og blitt spilt inn av flere kjente artister. Blant disse finner vi Frank Sinatra, Elvis Presley, Ray Charles, Tom Jones, Aretha Franklin, Barbra Streisand, Olivia Newton-John og Judy Garland.

Sangen er i våre dager kanskje mest kjent som fotballhymne. Den brukes av supportere til fotballklubber over hele verden, men assosieres først og fremst med supporterne til Liverpool Football Club, som har benyttet sangen siden tidlig på 1960-tallet,[1] og det var her at «You’ll Never Walk Alone» hadde sin opprinnelse som fotballhymne. Før 1960 var det i England ikke veldig vanlig at fotballsupportere sang sanger på tribunene. Frem til da var det primært såkalte «heiarop» som var populært. Men rundt årsskiftet 1960 skulle dette begynne å endre seg. Rundt om på fotballstadioner begynte folk å synge sanger som lå på de britiske hitlistene. Anfield var intet unntak, og her hadde de til og med en egen måte å gjøre det på. Før hver hjemmekamp ble de 10 øverste sangene på hitlistene spilt fra bunn til topp, slik at sang nummer én var den siste som ble spilt før avspark. Publikum sang ivrig med på disse, og de første årene var derfor The Beatles' låter svært populære rundt om i England, kanskje spesielt på Anfield siden det fremadstormende bandet var lokale gutter fra Liverpool. Frem til 1963 endret publikums favorittsanger seg med hitlistene. I oktober dette året ga en annen Liverpool-gruppe, Gerry & the Pacemakers, ut sangen «You’ll Never Walk Alone». Deres innspilling av låten nådde fort toppen av listene i England, og denne låten ble sunget som alle andre. Ivrigst var naturligvis publikumet på Anfield fordi dette var et lokalt band, og flere av bandets medlemmer, bl. a. vokalisten Gerry Marsden, var ofte selv tilskuere på Anfield. Men da sangen forsvant fra hitlistene og DJ-en på Anfield unnlot å spille den, begynte Anfield-publikumet å rope «Where’s Our Song?» Sangen ble fort hentet frem igjen, og har siden da vært en gjenganger på Anfield.

Mange mener at publikumet på Anfield ikke var først ute med å bruke sangen, og diskusjonene har vært endeløse. Engelske tabloider har gjentatte ganger tatt opp spørsmålet, men aldri kommet frem til et konkret svar. Mange lag har blitt nevnt i diskusjonen om hvem som brukte sangen først. Blant disse finner vi Sunderland AFC, Manchester United, Ajax Amsterdam, Schalke 04 og den hyppigst nevnte – Celtic. Ingen av disse har derimot kunnet publisere en troverdig historie om hvordan de begynte å bruke sangen. «You’ll Never Walk Alone» har i de senere år blitt et viktig symbol for klubben. I 1992 tok de sangtittelen inn i klubbemblemet, og tittelen står også skrevet på de berømte Shankly Gates på utsiden av Anfield.

Sangen har også blitt brukt i sammenheng med flere fotballtragedier. Etter brannen på Bradford Citys hjemmebane i 1985 hvor 56 mennesker mistet livet ble et veldedighetsband ved navnet The Crowd samlet til en nyinnspilling av sangen til ære for ofrene. Etter Hillsborough-tragedien i 1989, hvor hele 96 mennesker mistet livet, var også sangen en sentral del da de døde skulle hedres.

En versjon med Gli Scapoli ble spilt under rulleteksten på slutten av den norske kortfilmen Opptur (2008) med blant annet Torfinn Nag og Iren Reppen i rollene.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Kjell Skyllstad har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Du skal aldri ensom gå»

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Adventkoret. Dir.: Bjørn Keyn. Ved flygelet: Kjell Skyllstad. Utgitt på 78-platen Harmoni 346 i 1957.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liverpool vs. Leeds United, F.A. Cup Final, BBC, 1965. «The song was covered by Liverpool group Gerry & The Pacemakers in 1963. At this time, supporters standing on the Spion Kop terrace at Anfield began singing popular chart songs of the day. The mood was captured on camera by a BBC Panorama camera crew in 1964. One year later, when Liverpool faced Leeds in the cup final, the travelling Kop sang the same song and match commentator Kenneth Wolstenholme commended the 'Liverpool signature tune'.» Paul Coslett, You'll Never Walk Alone BBC Online. 9. juni 2008.