Yossef Baratz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yossef Baratz
Yossef Baratz.jpg
Født8. mai 1890
Podolia
Død14. desember 1968 (78 år)
Norddistriktet
Beskjeftigelse Politiker
Parti Mapai
Nasjonalitet Israel

Yossef Baratz eller Josef Baratz (født 8. mai 1890 i Kosnitza, Ukraina, død 14. desember 1968) er blitt kalt stifteren av den første Israelske kibbutzen Degania.

Baratz var født av jødiske foreldre. Helt fra han var liten ble han kjent for å ha «et godt hode». Han var sterkt musikalsk, og spilte trommer og trompet. Faren hans drev et vertshus i landsbyen. Ved 1905-revolusjonen i Russland ble foreldrene drevet til å forlate distriktet. Han lykkedes i å immigrere, og i desember 1906 ankom han til Jaffa i Israel, bare 16 år gammel. Han reiste til Jerusalem, og lærte seg billedhuggerkunst. I 1910 sluttet han seg til bosetterne i Degania. I 1920 var han en av etablererne i «General organization of Workers in Land of Israel». I 1921 reiste han til USA for å lære mere om amerikansk zionisme, og forelese for amerikanske zionister.

Han virket i hele sitt liv aktivt for Degania og zionismen. Hans bok «A village by the Jordan» ble utgitt på mange språk, og ved sin død i 1968 etterlot han seg sin elskede kone Miriam, og sine 7 barn Gideon, Dvorka, Amos, Yova, Baia, Michal og Eli.