Yohei Sasakawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yohei Sasakawa
Født8. januar 1939 (79 år)
Tokyo
Utdannet ved Meiji-universitetet
Nasjonalitet Japan
Utmerkelser Ridder av Dannebrogordenen

Yohei Sasakawa (japansk: 笹川 陽平, født 8. januar 1939) er en japansk filantrop og styreformann i Nippon Foundation. Han er kjent for sitt veldedige arbeid verden over, blant annet som goodwillambassadør for Verdens helseorganisasjon i kampen mot spedalskhet.

Virke[rediger | rediger kilde]

Sasakawa har sin utdannelse fra Meiji-universitetet. Han ledet Japan Motorboat Racing Association og var direktør for Japan Foundation for Shipbuilding Advancement, før han i 2005 ble styreformann i Nippon Foundation.[1] Virksomhetene og stiftelsene Sasakawa er engasjert i ble grunnlagt av faren, Ryoichi Sasakawa, og har møtt kritikk, både på grunn av farens politiske støtte til japansk militarisme før og under andre verdenskrig, farens angivelige bånd til organisert kriminalitet og at formuen den veldedige virksomheten bygger på i stor grad stammer fra familiens kontroll med pengespill i forbindelse med hurtigbåtløp.[2][3]

Sasakawa har engasjert seg i en rekke saker av internasjonal betydning, deriblant skipsfart, universitetssamarbeid, miljøvern og helsespørsmål. Han har særlig engasjert seg i kampen mot spedalskhet og til fordel for de spedalskes menneskerettigheter. Engasjementet for å utrydde spedalskhet ledet til at han i 2001 ble utnevnt til goodwillambassadør for Verdens helseorganisasjon på dette feltet.[4] Sammen med Václav Havel og Elie Wiesel står Sasakawa bak stiftelsen og konferansen Forum 2000. Gjennom Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation, etablert i 1985, har han bidratt med støtte til norsk kultur, forskning, samt finansiert studiereiser og stipend til norske studenter for studier i Japan. Stiftelsen har drevet tilsvarende virksomhet i andre nordiske land.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble Sasakawa tildelt ordener fra alle de fem nordiske land: Han ble utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden,[6] kommandør av 1. klasse av Nordstjerneordenen,[7] ridder av Dannebrogordenen,[8] kommandør av Finlands hvite roses orden[9] og storkorsridder med stjerne av Den islandske falkeorden.[10] Han har mottatt en rekke ordener fra andre land: Ordenen Djiboutis store stjerne (Djibouti), Al-Hussein bin Ali-ordenen (Jordan), kommandør av Monisaraphon-ordenen (Kambodsja), offiser av Madagaskars nasjonalorden, kommandør av Rikets forsvarerorden (Malaysia), kommandør av Malis nasjonalorden, Polarstjerneordenen (Mongolia), 3. klasse av Ordenen for utmerkede tjenester (Peru), storoffiser av Den nasjonale fortjenstorden (Romania), Vennskapsordenen (Russland) og storoffiser av Mono-ordenen (Togo).

Sasakawa er æresdoktor eller æresprofessor ved fjorten universiteter og har mottatt en rekke priser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biography[død lenke], Nippon Foundation.
  2. ^ Asle Finnseth: Japanske ansikter, Oslo: Cappelen, 1988, s. 131-134
  3. ^ «Million-gaver fra omstridt japaner», Aftenposten, 15. juli 1992.
  4. ^ Yohei Sasakawa, WHO Goodwill Ambassador, WHO.
  5. ^ Johannes Moe: På tidens skanser, Trondheim: Tapir, 1999, s. 347-348.
  6. ^ Tildeling av ordener og medaljer: Søk i arkivet, kongehuset.no.
  7. ^ Royal Order of the Polar Star Presented to Chairman Sasakawa[død lenke], The Nippon Foundation.
  8. ^ On April 23, 2010, Mr. Yohei Sasakawa received the Order of the Knight of the Dannebrog[død lenke], Embassy of Denmark, Tokyo.
  9. ^ Finnish Decoration Granted to Mr. Sasakawa, Embassy of Finland, Tokyo.
  10. ^ Fálkaorðan 2010 Arkivert 2016-03-14, hos Wayback Machine., Forseti Íslands.