Yma Sumac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yma Sumac
Yma Sumac in Italy.jpg
Født Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo
13. september 1922
Lima, Cajamarca
Død 1. november 2008
Los Angeles
Gravlagt Hollywood Forever Cemetery
Nasjonalitet Peru, USA

Yma Sumac (quechua: Ima sumaq «Hvor vakkert», også Imma Sumack eller Ima Sumack; egentlig Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo ; født 10. september 1922 i Ichocán i Cajamarca i Peru, død 1. november 2008 i Silver Lake i Los Angeles i USA) var en peruansk sangerinne.

Hun hadde et stemmeomfang som gjorde at hun kunne synge rent over hele fire og en halv oktav, i ung alder til og med seks oktaver, dvs fra de dypere altnoter til høye pipestemmer. Hun ble oppdaget i sin hjemby Ichocán i Andene, der hun sang folkesanger, og ble sendt for studier i Lima. I Peru opptrådte hun både for publikum og i radio. Hun ble med i Moisés Vivancos dansegruppe Compania Peruana de Arte og giftet seg med ham i 1942. Compania Peruana de Arte var et ensemble som bestod av 46 indianske dansere, sangere og musikanter. På denne tiden benyttet hun kunstnernavnet Imma Sumack.

I 1943 spilte hun inn folkemusikk i Argentina.

I 1946 flyttet hun til USA, og fra nå opptrådte hun bare i mindre ensembler, i Inca Taky Trio, med sin mann med gitar og sin kusine Cholita Rivero som kontraalt og seg selv som sopran. I USA endret hun sitt kunstnernavn til Yma Sumac. I 1954 opptrådte hun i filmen «Secret of the Incas», i 1957 i filmen «Omar Khayyam».

Sommeren 1955 ble hun amerikansk statsborger.

I 1957 ble Ymo Sumac og Moisés Vivanco skilt. De forsonte og giftet seg igjen samme år, men skilte seg for godt i 1965.

I 1961 dro Yma Sumac og den opprinnelige Inca Taky Trio på verdensturne, og den skulle vare i fem år. De opptrådte i 40 byer i Sovjetunionen og deretter rundt om i Europa, Asia og Latin-Amerika.

I 1998 ble hennes musikk brukt i spillefilmen The Big Lebowski.

I mai 2006 ble hun tildelt hjemlandets ordensutmerkelse Orden El Sol del Perú.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

i 1950-årene oppstod det historier i USA om at hun var en inkaprinsesse, og at hun gjennom morslinjen nedstammet fra den store inkahøvdingen Atahualpa. En historie som ble fabrikkert tidlig på femtitallet mens hun opptrådte i New York City gikk ut på at hun var en jødinne ved navn Amy Camus—Yma Sumac baklengs—og født i Brooklyn eller Canada.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yma Sumac official website. The Real Amy Camus Story

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]