Yma Sumac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yma Sumac
Født 13. september 1922
Lima
Død 1. november 2008
Los Angeles
Tarmkreft
Begravet Hollywood Forever Cemetery
Statsborger Peru

Yma Sumac (quechua: Ima sumaq «Hvor vakkert», også Imma Sumack eller Ima Sumack; egentlig Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo ; født 10. september 1922 i Ichocán i Cajamarca i Peru, død 1. november 2008 i Silver Lake i Los Angeles i USA) var en peruansk sangerinne.

Hun hadde et stemmeomfang som gjorde at hun kunne synge rent over hele fire og en halv oktav, i ung alder til og med seks oktaver, dvs fra de dypere altnoter til høye pipestemmer. Hun ble oppdaget i sin hjemby Ichocán i Andene, der hun sang folkesanger, og ble sendt for studier i Lima. I Peru opptrådte hun både for publikum og i radio. Hun ble med i Moisés Vivancos dansegruppe Compania Peruana de Arte og giftet seg med ham i 1942. Compania Peruana de Arte var et ensemble som bestod av 46 indianske dansere, sangere og musikanter. På denne tiden benyttet hun kunstnernavnet Imma Sumack.

I 1943 spilte hun inn folkemusikk i Argentina.

I 1946 flyttet hun til USA, og fra nå opptrådte hun bare i mindre ensembler, i Inca Taky Trio, med sin mann med gitar og sin kusine Cholita Rivero som kontraalt og seg selv som sopran. I USA endret hun sitt kunstnernavn til Yma Sumac. I 1954 opptrådte hun i filmen «Secret of the Incas», i 1957 i filmen «Omar Khayyam».

Sommeren 1955 ble hun amerikansk statsborger.

I 1957 ble Ymo Sumac og Moisés Vivanco skilt. De forsonte og giftet seg igjen samme år, men skilte seg for godt i 1965.

I 1961 dro Yma Sumac og den opprinnelige Inca Taky Trio på verdensturne, og den skulle vare i fem år. De opptrådte i 40 byer i Sovjetunionen og deretter rundt om i Europa, Asia og Latin-Amerika.

I 1998 ble hennes musikk brukt i spillefilmen The Big Lebowski.

I mai 2006 ble hun tildelt hjemlandets ordensutmerkelse Orden El Sol del Perú.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

i 1950-årene oppstod det historier i USA om at hun var en inkaprinsesse, og at hun gjennom morslinjen nedstammet fra den store inkahøvdingen Atahualpa. En historie som ble fabrikkert tidlig på femtitallet mens hun opptrådte i New York City gikk ut på at hun var en jødinne ved navn Amy Camus—Yma Sumac baklengs—og født i Brooklyn eller Canada.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yma Sumac official website. The Real Amy Camus Story

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]