Hopp til innhold

Yie Ar Kung-Fu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yie Ar Kung-Fu
UtviklerImagine Entertainment, Konami
PlattformArkadespill, Xbox 360 (XBLA)
Utgivelse1985
SjangerSlåssespill
ModusTospiller, hver sin tur
Del av en serie
Yie Ar Kung-Fu II

Yie Ar Kung-Fu (イー・アル・カンフー Ī Aru Kanfū) er et videospill hvor hovedpersonene, Oolong (skrevet 烏龍/Wūlóng, og ウーロン/ŪronJapansk), slåss mot mestere innen kampsport. Spillet ble gitt ut som et spill man kunne finne i en Spillehall, men ble senere portet til plattformer, inkludert MSX, NES, Commodore 64 og ZX Spectrum. Yie Ar Kung-Fu (Kinesisk: 一二功夫; pinyin: yī èr gōng fū; direkte oversatt "One Two Kung Fu"; «Yie Ar» blir uttalt «ee-ar») ble utgitt på Xbox Live Arcade for Xbox 360 den 18. juli, 2007, med oppdatert grafikk[1] og for Nintendo DS i Konami Classics Series: Arcade Hits.

En oppfølger, Yie Ar Kung-Fu II, ble gitt ut ett år senere. Til tross for det faktum at det var en oppfølger, ble denne aldri gitt ut i spillehaller.

Ifølge instruksjonsmanualen i ZX Spectrum-versjonen, må Oolong, styrt av spilleren, slåss mot alle motstanderne spillet gir ham (elleve i arcade-versjonen; fem til tretten på andre plattformer) med bare hendene for å vinne tittelen «Grand Master» og bringe ære til farens minne. På hans side har man flere typer spark og slag, som man kan finne ved å kombinere bruk av joysticken med en av knappene. Han er også den beste av alle figurene i spillet når det gjelder hopping.

Uansett hvilket triks som blir brukt for å vinne over dem, vil mannlige figurer alltid falle bevisstløs på ryggen med bena spredd, mens kvinnelige figurer vil falle på siden.

Når en spiller får et ekstra liv, vil ordet «xiè xiè» (Mandarin kinesisk for «takk») bli hørt. Dette blir av og til tatt for å være «sushi» istedenfor.

Kampsportmestrene er listet under (i rekkefølgen man møter dem):

Buchu
Buchu er en stor sumobryter som hopper for å lande på Oolong med kroppen sin. Buchu er kanskje stor, men også veldig treg. Buchu bruker ikke våpen for å slåss. Han er den første motstanderen, og når han blir truffet i skrittet vil øynene hans forstørres, og spillet sier «nǐ hǎo» (som er mandarin kinesisk for «hei»).
Star
Den første kvinnelige motstanderen Oolong møter. Star er en ung ninjajente i rosa klær som bruker shurikenfor å gjøren Oolong tregere, kombinert med raske spark og slag.
Nuncha
Nuncha er en mann i en gul gi som svinger nunchaku mot Oolong for å prøve å sinke ham. Ifølge en artikkel i «Hardcore Gaming 101» sitt e-magasin (se «Eksterne lenker» under artikkelen), er klærne og våpenet hans en hyllest til Bruce Lee sin rolle i filmen Game of Death.
Pole
Pole er en kort mann som bærer en stor bo med seg, som han bruker mot Oolong. Pole bruker også staven til å støtte seg på for å få ekstra moment i triksene sine.
Feedle
Feedle er stort sett en utholdenhetstest for Oolong. Flere fiender (eller den samme fienden som kan klone seg selv) angriper Oolong fra begge sider. I noen versjoner av spillet (bl. a. Commodore 64-versjonen), er denne motstanderen ikke med.
Chain
Chain venter på Oolong i begynnelsen på det andre nivået. (På slutten av det første på Commodore 64-versjonen.) Han er en stor man som svinger en lang kjede med noe som ligner på en klo hengende på tuppen.
Club
Club er nok en stor mann som angriper Oolong. Club svinger en gigantisk klubbe med spikre i (bonbori) og har et skjold på høyrearmen som blokkerer de fleste av Oolong sine angrep.
Fan
Fan er en kvinnelig kriger som har på seg en cheongsam, og er mer feminin en Star. Fan kaster stålvifter på Oolong, omtrent som shuriken, og angriper sjelden. Viftene faller i et mønster som kan minne om en fjær.
Sword
Sword er en farlig kriger som kommer for å kjempe mot Oolong med en Dao og veldig gode luftangrep.
Tonfun
Tonfun er den siste motstanderen Oolong må møte før hans ultimate utfordring, kampen mot Blues. Tonfun angriper med et par tonfa, og hurtig kampsport. Oolong må time angripene sine, og håpe på at Tonfun skal gjøre en feil, for å overleve.
Blues
Blues er omtrent en kopi av Oolong, uten skjorten på, og kan matche Oolong på hvert angrep. Oolong må finne hans svakhet for å vinne. Siden klærne hans er blåe, kan navnet hans være nok en referanse til Bruce Lee, basert på uttalen av fornavnet hans, sagt av en japaneser. Når Blues er slått, er Oolong vinneren, og spillet begynner på ny med Buchu (i BBC Micro-versjonen, er Blues erstattet med nok en runde Feedle).

Figurer i NES- og MSX-versjonene

[rediger | rediger kilde]

MSX- og NES-versjonen har mange forskjeller fra arcade-versjonen. Helten kalles Lee og møter kun fem motstandere:

Wang
bruker en stang. I motsetning til Pole bruker han ikke denne for å få moment.
Tao
kaster små ildkuler på samme måte som Star.
Chen
en annen versjon av Chain.
Lang
en annen versjon av Star, men med raskere skudd og angrep.
Wu/Mu
Wu på MSX og Mu på NES. Er ganske lik Buchu (selv om Mu er hvit og har skjegg, mens Buchu er mørk og har et barbert ansikt). Når han er slått, begynner man på ny med Wang.

Etter å ha vunnet mot CHen er det en bonusrunde hvor spilleren skal treffe gjenstander som blir kastet mot ham for å score poeng.

Denne versjonen ble genutgitt på Game Boy Color, Sega Saturn og PlayStation.

Gjemte figurer (Game Boy Advance-versjonen)

[rediger | rediger kilde]

Det finnes to gjemte figurer på GBA-versjonen, Konami Collector's Series: Arcade Advanced. For å nå dem må spilleren taste inn den kjente Konamikoden på åpningsskjermen. Krigerne er:

Bishoo
en kvinne kledd i hvit som angriper med kniver.
Clayman
en levende statue som angriper med et sverd som er større en Sword sitt.

Disse to er også tilgjengelige på den spesielle to-spiller-modusen funnet på denne samlingen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]