Yeomen of the Guard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yeomen of the Guard under en seremoni på Windsor Castle.

The Queen's Body Guard of the Yeomen of the Guard er den britiske monarkens seremonielle livgarde. Den ble opprettet av Henrik VII i 1485 under slaget ved Bosworth Field, og bærer fortsatt uniformer fra tudortiden i rødt og gull. Det er 73 medlemmer av garden, som alle er pensjonerte soldater fra Storbritannias forsvar. Kommandanten for garden, Captain of the Queen's Bodyguard of the Yeomen of the Guard, er politisk utnevnt, og er alltid identisk med regjeringens Deputy Chief Whip i House of Lords.

Yeomen of the Guard har kun en seremoniell rolle. De følger monarken under den årlige skjærtorsdagsseremonien, investiturer, hageselskapene på Buckingham Palace på sommeren og andre tilstelninger. De undersøker også kjelleren under Palace of Westminster før åpningen av Parlamentet, en tradisjon som går tilbake til kruttkomplottet i 1605 da krutt ble forsøkt antent i kjelleren. Den seremonielle undersøkelsen følges av en reell sikkerhetskontroll utført av Metropolitan Police Service.

I det 18. århundre var det omkring førti yeomen på vakt på dagtid, og tyve på natten. I 1813 ble antallet kuttet ned, og siden 1837 har de kun blitt innkalt ved behov, alltid med omkring tre ukers forvarsel. De er aktive omkring tretti ganger i året, hvilket betyr at hvert medlem er i tjeneste seks til åtte dager hvert år.

Alle medlemmer av garden er mellom 42 og 55 år gamle når de innlemmes. Snittalderen for aktive medlemmer ligger på rundt 60 år. De må ha sersjants grad eller høyere, men kan ikke være offiserer. De må også ha minst femten års tjeneste i forsvaret bak seg. Når de fyller 70 blir de supernumerære (eg. «overtallige»), hvilket betyr at de fortsatt står i rullene og får halv lønn, men ikke innkalles. Det blir omkring fire plasser ledige i året, som fylles av monarken på Lord Chamberlains anbefaling. Medlemmene er unntatt fra jurytjeneste, får gratis reise med jernbanen og kost og losji i forbindelse med tjenesteoppdrag.

Yeomen of the Guard blandes ofte sammen med Yeoman Warders i Tower of London, som er en egen styrke med lignende uniformer.

Krigstjeneste[rediger | rediger kilde]

I tidligere tider deltok Yeomen of the Guard i krigstjeneste, som livgarde for monarken. Slagene styrken har deltatt i er:

Slaget ved Tournai og beleiringen av Boulogne er påført korpsets fane.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]