Yayi Boni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas Yayi Boni
BoniYayi inauguration2006.jpg
Thomas Yayi Boni avlegger presidenteden.
Født1. juli 1952 (65 år)
Tchaourou, Benin
Ektefelle Chantal Boni
Utdannet ved Université d'Abomey-Calavi, Université Paris-Dauphine, Université d'Orléans
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom, bankmann
Parti ingen
NasjonalitetBenin
LivssynEvangelisk-protestant
President i Benin
6. april 2006
ForgjengerMathieu Kérékou
Formann for Den afrikanske union
29. januar 201227. januar 2013
ForgjengerTeodoro Obiang Nguema Mbasogo
EtterfølgerHailemariam Desalegn


Thomas Yayi Boni (født 1. juli 1952 i Tchaourou, Benin) er en beninsk bankmann og politiker, og siden 2006 Benins president. Han ble innsatt 6. april 2006 etter å ha vunnet valget den foregående måneden, og ble gjenvalgt i 2011. I 2012 overtok han den ettårige posten som formann for Den afrikanske union.[1]

Utdannelse og yrkesbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Boni ble født i Tchaourou, Borgou i nordre Benin, daværende Fransk Dahomey. Etter fullført skolegang i regionhovedstaden Parakou, studerte han økonomi ved Université Nationale du Bénin, bankvirksomhet ved Université Cheikh Anta Diop i Dakar, Senegal og fortsatte i Frankrike der han studerte økonomi og politikk ved Universitetet i Orléans og Université Paris-Dauphine, der han fullførte et doktorat i økonomi i 1976.

Fra 1980 til 1981 arbeidet Boni for Sentralbanken for de vestafrikanske statene (BCEAO) i Dakar, der han ble assisterende direktør. I 1988 ble han assisterende direktør for profesjonell utvikling ved Det vestafrikanske treningssenteret for bankstudier (Centre Ouest-Africain de Formation et d'Etudes Bancaires à Dakar, COFEB), også i Dakar. Fra 1992 til 1994 arbeidet han ved kontoret til Benins president, Nicéphore Soglo, med ansvar for penge- og bankpolitikk. I 1994 ble han utnevnt til president for Den vestafrikanske utviklingsbanken (BOAD) i Lomé, Togo. For arbeidet med utvikling i Vest-Afrika ble han hedret som ridder av den franske Ordre national du mérite.

Presidentskapet[rediger | rediger kilde]

I 2006 sluttet Boni i jobben i BOAD for å bli med i presidentvalget i Benin. Han var da en relativt ukjent skikkelse i det politiske livet i hjemlandet på grunn av sine lange utenlandsopphold, men det lyktes ham allikevel å vinne velgernes gunst. I valgkampen fokuserte han som økonom på landets økonomi, bekjempelse av fattigdom og korrupsjon, og en reform for bomullssektoren, landets viktigste eksportvare.[2]

I første runde av presidentvalget, avholdt 5. mars 2006, vant Boni 32 prosent av stemmene, mens hans nærmeste utfordrer, Adrien Houngbédji, oppnådde 25 prosent. I andre valgrunde mellom Boni og Houngbédji vant Boni med nesten 75 prosent av stemmene. Boni ble gjenvalgt i 2011 med 53,18 prosent av stemmene i første runde – nok til at andre valgomgang ikke var nødvendig. Han er den første presidenten som har vunnet et valg gjennom bare én valgomgang siden demokratiet ble gjeninnført i landet i 1991.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ African Union Commission (30. januar 2012). «18th AU Summit / President Thomas Yayi Boni elected as Chairperson of the African Union for 2012» (engelsk). Modern Ghana. 
  2. ^ «Benin's new president announced» (engelsk). BBC. 23. mars 2006.