Yakatabune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Yakatabune 屋形船 (やかたぶね Yakatabune) også ukjent som Yatakabune) var en japansk båt i Kanto-regionenHonshu med shogunens residensstedet Edo. Denne eksisterte til slutten på 1800-tallet etter Edo-perioden 1603-1868.

Byen Edo var gjennomskåret av flere elver som rente ut i havet fra Kanto-sletten, og livet i byen var kjennpreget av fritid og fornøyelser trass det strenge regimet. Fornøyelsesstrøket i byen som var meget populært i Edo-perioden som et fristed for livsnyltere og de privilegerte klassene i samfunnet, ble kalt «den flytende verden».

Elvefartøyene tok sitt preg av dette, det var populært å ferde ute på vannet for ulike fornøyelser omgitt av luksus. Den vanligste båttypen for et slikt formål kalles yakatabune, men de største for mer alminnelige formål som frakt var kalt takasebune og hiratabune, det finnes til og med taxibåter kalt chokibune.

Det som skilte båttypen fra de andre var at elvefartøyet hadde kabin med slidedører for større selskap ombord. En mindre variant med et åpent overbygg som besto av kun tak var kalt yanebune. Prostituerte kvinner som geisha oftest holdt til på de større kabinbåtene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]