Dråpekrabbeedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xysticus ulmi»)
Dråpekrabbeedderkopp
Xysticus ulmi, hunn
Nomenklatur
Xysticus ulmi
(Hahn, 1832)
Populærnavn
dråpekrabbeedderkopp
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKrabbeedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk, særlig åpen skog og blomsterenger
Xysticus ulmi med en markusflue, Bibio marci

Dråpekrabbeedderkopp (Xysticus ulmi) er en av edderkoppene i gruppen krabbeedderkopper (Thomisidae). De jakter ofte fra blomster hvor de venter på byttedyret. Navnet krabbeedderkopper, har de fått på grunn av sin sidelangs gange, ved en sammenligning med krabber.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dråpekrabbeedderkopp finnes i hele den palearktiske sone. Den finnes i Norge helt nord til Finnmark, men er ikke tallrikt utbredt.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dråpekrabbeedderkopp er lyst eller litt mørkere brun eller rødbrun, med lysere eller mørkere flekker. Kroppen er todelt i en bakkropp og et hode-bryst parti, kalt cephalothorax. Hodet har forfra en slags firkantet form. Foran på hodet er det åtte øyne. Hos krabbeedderkopper er de to fremste beina ekstra kraftige og lange, mens de to bakerste beina er kortere. Som voksne (imago) er hunnen mellom 5 og 8 mm, mens hannen er mellom 3 og 4 mm lange (kroppens lengde).

Hunnen har et ganske artstypisk mønster og er blant de artene i slekten Xysticus som det kan være mulig å bestemme på utseendet. De lyse tverrlinjene på bakkroppen når helt ut til kanten.

Hannen er både mindre mørkere og kontrastrikt farget enn hunnen. Forkroppen er mørk, ofte uten tegninger, mens bakkroppen er noe lysere.

Men generelt er Xysticus-artene ganske lik hverandre og er variable i farge. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. De voksne (imago) finnes på våren og tidlig om sommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]