Xylocopinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Xylocopinae
Xylocopa violacea
Xylocopa violacea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Xylocopinae
Norsk(e) navn: trebier, snekkerbier
Hører til: Apidae, Apoidea,
broddvepser, stilkvepser,
årevinger
Antall arter: 1000 i verden, 35 i Europa, én i Norge
Habitat:
Utbredelse:
Delgrupper:

Trebier eller snekkerbier (Xylocopinae) er en gruppe av, gjerne tropiske, bier som tilhører gruppen Apidae. Tidligere har de gjerne blitt regnet som en familie (Xylocopidae) for seg selv, men nå er det vanlig å samle de med humler, honningbier o.a. i familien Apidae. Gruppen omfatter 1000 kjente arter, av disse finnes 35 i Europa og én art (Ceratina cyanea) er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Slekten Xylocopa er store til meget store, brede, svarte bier, kort men tett hårete. Hele dyret har gjerne et fiolett eller blålig skjær. Hodet er stort og bredt, antennene forholdsvis korte. I pannen har de et par furer som danner en omvendt V mot de tre punktøynene øverst i pannen. Fasettøynene er høye og smale. For- og bakkroppen er brede, innskjæringen mellom dem ("vepsetaljen", petiolus) er lite markert. Beina er kraftige men forholdsvis korte. Forkroppen kan være kledt med lyse hår. Vingene er mørke, brune eller svarte, gjerne med metallglans som kroppen. De er kledt med fine hår (microtrichia). Forvingen har tre submarginalceller. De øvrige slektene er forholdsvis små, slanke, mørke, hårløse bier, gjerne med metallglans.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene i denne gruppen har et vidt spenn av levevis, fra rent solitære grupper til subsosiale (overgang mellom solitære og sosiale) til noen arter som er rent eusosiale og danner permanente samfunn. Et spesielt trekk er at noen arter i slekten Ceratina er parthenogenetiske. Disse biene lager nesten alltid reir inne i dødt treverk, der de gnager ut overflatiske ganger. Xylocopa-artene er viktige pollinatorer av åpne blomster, men de har forholdsvis korte tunger, så i dype blomster biter de seg gjennom kronen og stjeler nektar. Noen arter i denne slekten er spredt med mennesker rundt på Jorden, og har skapt en del forstyrrelser i lokale økosystemer ved at de dels har utkonkurrert lokale bier, dels forrykket balansen når det gjelder hvilke planter som blir bestøvet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Ceratina sp.
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [1]
  • Discover Life - Apoidea En liste over alle bier i verden med synonymer og utbredelse.
  • Michener, C.D. 2007. The Bees of the World. Second edition. Johns Hopkins University Press. xvi + 953 s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]