Xujiahui-katedralen i Shanghai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Xujiahui-katedralen i Shanghai
Cathedral in Xujiahui.jpg
BispedømmeShanghai bispedømme
Byggeår19051911
Endringerrestaurert tidlig i 1980-årene etter kulturrevolusjonen, bl.a. ble tak og spir gjenoppbygd. Ytterligere restaurering pågår siden 2002 bl.a. med nye glassmalerier.
Viet tilSt. Ignatius
Arkitektur
PeriodeNygotikk
ArkitektWilliam Doyle
ByggematerialeTeglstein
Kirkerommet
Plasser3 000
DiverseKirken ble smadret innvendig under kulturrevolusjonen, og ytre tak og spir helt eller delvis fjernet.

Xujiahui-katedralen (kinesisk: 徐家汇天主教堂, eller Zikawei-kirken, egentlig St. Ignatius' kirke 聖依納爵主教座堂) er den katolske katedral for bispedømmet Shanghai i Kina. Kirken rommer 3 000 personer og er en av Østasias største. Xujiahui er oppkalt etter Xú Guāngqǐ, en berømt kinesisk høylærd stormandarin som ble døpt her i 1603 og tok dåpsnavnet Paul. Xu-familien bor fremdeles (2004) i dette området av Shanghai, bydelen Xujiahui i bydistriktet Xuhui.

Xujiahui-kirken ble tegnet av den engelske arkitekt William Doyle, og reist av franske jesuitter mellom 1905 og 1911. Den ble vandalisert av rødegardister i 1966 under kulturrevolusjonen; taket og spirene ble revet ned og 300kvm glassmalerier ble knust. Etterpå var det i det følgende tiår et statlig lager.

Kirken ble gjenåpnet den 1. november 1979. De to spirene kom på plass igjen før jul 1982[1].

I 1989 ble messen feiret på det kinesiske språk der for første gang, etter forordning fra biskop Aloysius Jin Luxian.

Kirkebygningens restaurasjon er ikke avsluttet. I 2002 ble det igangsatt et femårsprosjekt for å erstatte kirkens glassmalerier. Det forventes nå (2006) at de vil være på plass tidsnok til Verdensutstillingen i Shanghai i 2010.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]