Xu Shouhui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xu Shouhui
Født14. århundreRediger på Wikidata
Huanggang
Død1360Rediger på Wikidata
Embete
  • Keiser av Kina Rediger på Wikidata
NasjonalitetYuan[1]
Tianwan
Kinesiske opprørere, med markering av Xu Shouhuis styrker

Xu Shouhui (tradisjonell kinesisk: 徐壽輝, forenklet kinesisk: 徐寿辉, pinyin: Xú Shòuhuī, Wade-Giles: Hsü Shou-hui, født i Luotian i provinsen Hubei i Kina, død i 1360) var en kinesisk opprørsleder som utropte seg selv til keiser på Yuandynastiets tid. Han er også kjent under navnet Xu Zhenyi (真一 eller 真逸, W-G Hsü Chen-i).

Xu var opprinnelig tøyhandler. I august 1351 arbeidet han og andre i Qizhou (蘄州) for å opprette De røde turbaners hær. Snart etter erobret de Qishui (蘄水) og gjorde byen til kommandopost og hovedstad for det de utropte til keiserriket Tianwan (天完). Xu utropte seg til keiser og tok eranavnet Zhiping (治平). Etter at han erklærte seg å være en reinkarnert Milofo (彌勒佛下生) fikk han stor tilslutning. Han lovet å «styrte de rike og fremme de fattige» (摧富益貧). I 1352 invaderte han mer av Hebei, og rykket så inn i Jiangxi, Anhui, Fujian, Zhejiang, Jiangsu og Hunan.

Etter et tilbakeslag påført ham av Yuandynastiets mongolske styrker trakk han seg tilbake til fjellene i Huangmei (黃梅山), men gikk til angrep igjen i 1355, og flyttet sin hovedstad til Hanyang.

Fem år etter ble Xu Shouhui snikmyrdet av sin våpenbror Chen Youliang. Dermed brøt Tianwanriket sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]