xkcd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En rute fra en xkcd-stripe

xkcd er en nettegneserie skrevet og tegnet av amerikaneren Randall Munroe. Den kaller seg selv «a webcomic of romance, sarcasm, math, and language» (en tegneserie med romanse, sarkasme, matte og språk). Navnet har ingen spesiell mening, men Munroe sier selv at «xkcd» står for tegneserien og alt tegneserien står for.

Temaet til tegneseriene varierer. Noen tar opp livet og kjærligheten, mens andre er vitser om matte og vitenskap. Noen har også referanser til populærkultur. Selv om det er mest strekfigurer, har stripene noen ganger med landskaper, fraktaler eller imitasjoner (som i «parody week») av andre tegneserier.

Serien blir publisert stripevis på internett hver mandag, onsdag og fredag. Den har også blitt publisert hver ukedag ved tre forskjellige anledninger: «parody week», en fem delers serie kalt «Choices» og «1337» serien. Stripen «Time» ble publisert på en mandag, men bildet oppdaterte deretter hver halvtime, senere hver time. Etter snart en måned oppdateres bildet fortsatt hver time, og har nå nådd 800 bilder, til tross for at det har kommet ut nyere striper.

Serien er tilgjengelig under lisensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.