Sverdfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xiphiidae»)
Sverdfisk
Nomenklatur
Xiphias gladius
Linnaeus, 1758
Populærnavn
sverdfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
UnderordenMakrellfisker
FamilieXiphiidae
Økologi
Habitat: hav
Utbredelse: alle hav, men hovedsakelig i tropiske til tempererte farvann

Sverdfisk (Xiphias gladius) er en piggfinnefisk og den eneste arten i familien Xiphiidae. Den kan bli opptil 5 m lang og veie 450 kg. Navnet kommer av den svært forlengede «sverdformede» overkjeven som kan utgjøre hele 1/3 av kroppslengden.

Sverdfisken er utbredt i varme og tempererte havstrøk, og opptrer bare sporadisk langs norskekysten, og da helst sør for Trøndelag, men den er også observert så langt nord som i Tysfjord i Nordland og Gratangen i Troms. Det er en pelagisk fisk som ofte går alene eller 2-3 sammen. Næringen består av stimfisk som sild og makrell samt blekksprut.

Sverdfisken foretrekker å befinne seg i temperaturer mellom 18 og 22 °C (64 og 72 °F)[1], men grunnet dens høye toleranse kan fisken også bli funnet fra 5 til 27 °C (41 to 81 °F). [2] Arten trekker mot nordligere strøk for å ernære om sommeren. Sverdfisken spiser daglig, som oftest om natten, når den trekker mot vannoverflaten hvor den leter etter småfisk. Om dagen er den vanligvis å finne på 550 m (1,800 ft) dyp, men har blitt funnet på så dypt som 2,878 m (9,442 ft) under vannoverflaten. [1] Vanlig kost for en voksen sverdfisk er fisk som regel pelagiske fiskearter, som makrell, men de spiser også andre dyphavsarter og blekksprut. [3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]