Xiaochangliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Xiaochangliang (forenklet kinesisk: 小长梁; tradisjonell kinesisk: 小長梁; pinyin: Xiǎochángliáng) er et arkeologisk funnsted for noen av de tidligste paleolittiske levninger i Øst-Asia, lokalisert i Nihewanbassenget i det kinesiske fylket Yangyuan i Hebei. Stedet er kjent for de steinredskaper som er blitt avdekket der.

Steinredskaper[rediger | rediger kilde]

Redskapene av stein som ble avdekket omfattet side- og sluttskrapere, snittere, gravstikker, og lignende. Selv om det vanligvis er vanskeligere å datere asiatiske steder enn afrikanske ettersom arkeologiske funnsteder vanligvis mangler vulkansk materiale som kan bli datert ved isotropering, er redskapenes alder blitt datert via stratigrafi til å være bortimot 1,36 millioner år gamle. Denne metoden er mer nøyaktig enn karbondatering ettersom den benytter dataendringer påført av jordens magnetiske felt.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Stedet ble først oppdaget av den franske forskeren Pierre Teilhard de Chardin i 1935 som da fant et eneste steinredskap, og på den tiden var det mange forskere som diskuterte om dette redskapet var naturlig dannet eller produsert av et tidlig steinaldermenneske. Fra tiden 19721978 ble mer enn 2000 stykker av steinredskaper avdekket, foruten også en del redskaper gjort av bein, noe som bekreftet stedets status som paleolittisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]