Xiangshanparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xiangshanparken
Grunnlagt1186
Areal1,6 km²
Kart
Xiangshanparken
39°59′28″N 116°10′47″Ø

Zongjingklosterets pagode i Xiangshanparken, bygd i 1780; selv om utenlandske styrker fra åttenasjonsalliansen brente de omliggende bygninger i 1900, overlevde selve pagoden brannen.

Xiangshanparken (kinesisk: 香山公园; pinyin: Xiāngshān Gōngyuán, også godt kjent under det engelske navn Fragrant Hills Park) er en offentlig park i en utløper av Xishanfjellene vest for Beijing i Folkerepublikken Kina. Parken ligger innenfor grensene til bydistriktet Haidian, nordvest i den kinesiske hovedstaden, og dekker et areal på 1,6 km².

Vegetasjonen består av naturlig furu- og sypressskog, åser med lønnetrær, parykkbusker og persimmontrær, og har dessuten deler som er formet av landskapsarkitekter, med bygninger med tradisjonell kinesisk arkitektur og kulturminner. Parkens navn er fra dens høyeste topp, Xianglu Feng («Røkelsesbrennertoppen»), en høyde på 557 meter med to store steiner på toppen som minner om kinesiske røkelsesbrennere.

Parken ble anlagt i 1186 under Jin-dynastiet (1115–1234) og ble utvidet under Yuan-dynastiet og Ming-dynastiet. I 1745 anordnet Qianlong-keiseren (1711–1799) bygging av flere nye haller, paviljonger og haver, og gav den et nytt navn, Jingyihaven. Meget ble skadet eller ødelagt av utenlandske styrker ved to anledninger. I 1860 herjet britiske styrker ikke bare det gamle sommerpalasset, men også i Xiangshanparken. Og i 1900 rammet åttenasjonsalliansens represalier etter bokseropprøret medførte store skader, likesom inne i byen og i det nye sommerpalasset.

Gjenoppbyggingen og utbedringer og forbedringer i parken har pågått siden 1949.