Xian Xinghai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Xian Xinghai

Xian Xinghai (kinesisk: 冼星海, pinyin: Xiǎn Xīnghăi, født 1905 i Macao i Kina, død 1945 i Moskva i Sovjetunionen) var en kinesisk komponist.

Han var sønn av en fisker og en vaskedame, og studerte musikk i Beijing, Shanghai og fra 1930 i Paris (under Vincent d'Indy og Paul Dukas). I 1935 vendte han tilbake til Kina for å kjempe mot de japanske okkupanter. Han ble medlem av det kinesiske kommunistparti i 1939. Fra 1940 og til sin død bodde han i Moskva.

Hans kantate Den gule flod fra 1939 (til dikt av Guang Weiran) hører til kinesisk moderne muisikks mest popoulære verker. Kantaten ble senere utgangspunkt for kollektivkomposisjonen Klaverkonserten “Den gule flod”.

Xian Xinghai prøvde, likesom de fleste kinesiske komponister på hans tid, å slå bro mellom klassisk europeisk musikk og kinesiske tradisjoner.

Oppkallelser[rediger | rediger kilde]

Xinghai musikkonservatorium, opprinnelig Guangzhou musikkonservatorium, er oppkalt etter Xian Xinghai. I Guangzhou ligger også Xinghai konserthall. En gate i Almaty i Kasakhstan er også oppkalt etter ham.