Xanth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Xanth er en fantasiverden skapt av Piers Anthony for en serie romaner i kategorien fantastisk litteratur. Bøkene er utgitt på engelsk, og ingen av disse er omsatt til norsk.

Konger
  1. Merlin
  2. Roogna
  3. Rana
  4. Reitas
  5. Rune
  6. Jonathan
  7. Vortex
  8. Neytron
  9. Nero
  10. Gromden
  11. Yin-Yang
  12. Muerte A. Fid
  13. Quan
  14. Elona
  15. Warren
  16. Ebnez
  17. Humfrey
  18. Aeolus
  19. Trent
    • Dor
    • Jonathan
    • Neste invasjonsbølge
      1. Dor
      2. Jonathan
      3. Humfrey
      4. Bink
      5. Arnolde
      6. Iris
      7. Irene
      8. Chameleon
      9. Mare Imbri
      10. Dor
      11. Murphy

Romanene er fulle av ordspill (engelsk: «puns») og er skrevet i en humoristisk stil som passer for alle alderstrinn. Populariteten til serien skyldes også at forfatteren bruker leserbidrag – og skriver om det i neste forord. For norske lesere ligger der en underholdende mulighet til å utvide ordforrådet ved å lære dobbeltbetydninger.

Navnet «Xanth» er i seg selv et ordspill. Ordet bygger på prefikset «Xanto-», som betyr gul, samtidig som ordlydene tilsvarer forfatternavnet: «Pier-XANTH-ony». Det siste fant forfatteren ikke ut før til tredje bok. Serien var ment som en trilogi, som ble til ni, som ble til tre i tredje og litt mere.

Hvert menneske i Xanth blir født med et større eller mindre magisk «talent». Evnene blir ikke gjentatt for noen person i historiene (skjønt enkelte undres over talentene til «The Curse Fiends»(Forbannauvennene) som virker svært ensporet.) I boken er hovedpersonene sine talenter av magikerkaliber, noe som gjør dem til kongekandidater.

I tillegg til mennesker er Xanth befolket med kentaurer, demoner, drager, gargoyler, gnomer, golemer, harpier, havfolk, naga, nymfer, ogrer, zombier, curse fiender og alskens andre mere nyoppfunne vesener. Disse startet ut i serien som hindringer for menneskene, men har blitt både partnere og hovedpersoner i de senere historiene.

Geografisk faller Xanth sammen med Florida. Hovedunntaket er «Gapet», som er en dyp kløft på tvers, ca. på samme sted der det går en gammel lekterkanal ingen lengre husker. Gapet voktes av en drage ved navn Stanley Steamer, og der går bare noen høyst usikre broer over. Mange av Xanth-navnene er ordspill på eksisterende geografiske navn, som Lake Ogre-chobee og Kiss-Mee River. Florida Keys er nøkler, ikke øyer.

Andre ordpill omfatter Isle of Wiew («I love you») og «kentaur aisle» (midtgang for eksempel i kirken) skapt av en kentaur fra «Kentaur Isle» (kentaurøya). Månen er nær nok til at flygende skapninger kan besøke den. En side er søt og honningpreget, mens den andre er ostete fordi den så det som skjedde på Jorden og Xanth. Planter kan ha allslags rare frukterpaitrær og sko-trær er vanlige – de kan være giftige eller kjøttspisende. Å reise er risikosport.

Nordpå har Xanth en tilknytning til verden forøvrig, som kalles for «Mundania». Åpningen er blitt brukt av bølger av nomader og invasjonstropper. Serien kopler bølgene til jordiske hendinger, hvor punerkrigene er mest notable.

The Adult Conspiracy (Voksensammensvergelsen)[rediger | rediger kilde]

Voksensammensvergelsen er et hovedtrekk i de fleste bøkene, spesielt der hovedpersonen starter som barn. Virkningen av sammensvergelsen er å spare barn for opplevelser og inntrykk som kan være skadelige. Alderen for selv å bli voksen er ikke definert, men de fleste synes å passere grensen ved å bli gift. Hovedsaken som får barna med på å bli med i sammensvergelsen er at de da får lære hvordan de sender bud på storken. Det skal forstås bokstavelig. Man lærer å utløse en ellipse (..) som flyr til storken. Ellipsen er den parentesen som står rundt voksensakene i samtaler og referater i Xanth – som i «The US of A» når der er barn tilstede. De fleste synes å lære det «tilfeldig» ved å gifte seg, eller ved å «fall in love» i en kjærlighetskilde, hvor to som drikker vannet blir dypt og forstyrret forelsket, uavhengig av hva og hvem den andre er.

Andre egenskaper ved sammensvergelsen:

  • Sensur av stygge ord. Alle stygge ord har evne til å skape negative virkninger, som plantevelting m. fl. Disse blir automatisk «bliiipet» når de blir sagt nær noen som ikke er klar for dem.
  • Visuell adgang til undertøy. Siden undertøy henger sammen med menneskelig s(Bliiip)x, blir menn tokige i hodet når de skuer truser. Dette er et allment vitsetema, noe som illustreres i The Color of Her Panties, og brukes ofte av kvinner som en måte å holde seg i ledelsen på. Truser virker bare når de er på, men siden de virker slik, må de skjules for barn. Nakenhet har ikke samme virkning.
  • Man er ikke lengre i stand til å sette pris på barnlige gleder som en god putekrig, munnen full av snop eller drikke seg stinn på brus, eller «tsprus» som oversettelsen lyder. Denne troen er ikke helt rett, men voksne må gi avkall på monsteret under sengen, noe som gir en illusjon av at en er blitt overseriøs og ansvarliggjort i de grader.

Det har skjedd at barn har fått ufrivillig adgang til voksensammensvergelsen. I ett tilfelle med Jenny Alv, Che Kentaur og Gwenny Goblin måtte de gis adgang på grunn av at Gwenny så så dårlig at hun fikk et par «Kontakt»- linser som ga tilgang også til drømmene folk hadde, inklusive Bliiiip- stoff. Et annet barn fikk den magiske egenskap at hun var immun for magisk sensur, noe familien ikke likte. Medisinen for henne var å drikke lethe- vann som fjernet minnene.

Liste over Xanth-bøker[rediger | rediger kilde]

Bøkene kan leses enkeltvis. Det er ingen ulempe å begynne på midten, men kan være en fordel å starte med en av de 4 – 5 første.

  1. A Spell for Chameleon
  2. The Source of Magic
  3. Castle Roogna
  4. Centaur Aisle
  5. Ogre,Ogre
  6. Night Mare
  7. Dragon on a Pedestal
  8. Crewel Lye
  9. Golem in the Gears
  10. Vale of the Vole
  11. Heaven Cent
  12. Man from Mundania
  13. Isle of Wiew
  14. Question Quest
  15. The Color of Her Panties
  16. Demons Don`t Dream
  17. Harpy Thyme
  18. Geis of the Gargoyle
  19. Roc and a Hard Place
  20. Yon Ill Wind
  21. Faun & Games
  22. Zombie Lover
  23. Xone of Contention
  24. The Dastard
  25. Swell Foop
  26. Up In A Heaval
  27. Cube Route
  28. Currant Events
  29. Pet Peeve
  30. Stork Naked
  31. Air Appearent