Wytham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°46′41″N 1°18′47″V

Skogsområdet utenfor Wytham er kjent for sine fugleobservatorier av kjøttmeis.

Wytham er en liten landsby i midten av Oxfordshire på sørsiden av elven Seacourt Stream, en sideelv av elven Thames, rundt 5 km vest for Oxford. Inntil 1974 var landsbyen i fylket Berkshire.

Navnet er først nedtegnet som Wihtham rundt år 957 og er avledet fra angelsaksisk og betyr «bondegård» eller «landsby ved elvesving».[1]

Landgodset Wytham sammen med klosteret Wytham Abbey var tidligere eid av jarlene av Abingdon. Allehelgen-kirken i Wytham er en bygning fra middelalderen som ble omfattende ombygd mellom 1811 og 1812 av Montagu Bertie, 5. jarl av Abingdon.

Wytham Woods er et lenge etablert skogområde kjent for sin høye andel av grevlinger og kjøttmeis, sistnevnte har vært overvåket og notert i lang tid. Området er eid av University of Oxford og benyttes for forskning innenfor emner som zoologi og klimaendringer. Universitet drifter også en feltstasjon nord for landsbyen.

Både landsbyen og skogområdet har ofte vært åsted for Colin Dexters kriminalromaner om Inspektør Morse. Landsbyen og skogområdet ligger akkurat på utsiden av den nordvestlige delen av motorvegen Oxford Ring Road (A34).

Henrik I av England fikk en datter utenfor ekteskap med Ansfride, født ca. 1070, en kvinne fra Wytham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (2003) A Dictionary of British Placenames. Oxford, England: Oxford University Press. ISBN 0-198-52758-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]