Wulfstan II av Worcester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byggingen av Worcesterkatedralen var blant de byggverk som Wulfstan fikk satt i gang.

Wulfstan II av Worcester (født ca. 1009, død 20. januar 1095), også kjent som Wolstan, Wulstan og Ulfstan, biskop av Worcester og anerkjent som en helgen. Han var den eneste angelsaksiske biskop som beholdt sin posisjon under Vilhelm Erobreren etter den normanniske erobringen av England.

Benevnelse[rediger | rediger kilde]

At han nevnes som Wulfstan II er for å indikere at han er den andre biskop av Worcester som het Wulfstan. Dette forhindrer dog ikke forvirring ettersom den første biskop også ble benevnt som Wulfstan II for å indikere at han var den andre erkebiskop av York som ble kalt for Wulfstan. Ytterligere et lag av forvirring er at Wulfstan II, erkebiskop av York, var onkel på morsiden av Wulfstan II, biskop av Worcester.

Hans liv[rediger | rediger kilde]

Wulfstan ble født en gang rundt 1008/1009 ved Long Itchington i det engelske grevskapet Warwickshire.[1] Hans familie mistet deres eiendommer og land på den tiden da kong Knut den mektige ble konge av England.[2] Han ble antagelig navngitt etter sin onkel, Wulfstan II, erkebiskop av York. Ved sin onkels innflytelse begynte han sine studier ved klostrene i Evesham og Peterborough før han ble en klerk ved Worcester. I løpet av denne tiden merket hans overordnede hans omdømme for dedikasjon og ærbarhet, og ba ham om å gå inn i presteskapet. Wulfstan ble ordinert kort tid etter, i 1038, og ble deretter medlem av et benediktinerkloster i Worcester.

Wulfstan tjente som kasserer og prior ved Worcester.[3] Da Ealdred, biskop av Worcester foruten også erkebiskop av York, ble krev av pave Nikolas II til å si fra seg Worcester besluttet Ealdred å få Wulfstan fremmet som biskop av Worcester. Samtidig fortsatte Ealdred å holde et antall gods i bispedømme.[4] Wulfstan ble innviet som biskop av Worcester den 8. september 1062,[5] Wulfstan var fortrolig med Harald Godwinson, som hadde bidratt til å sikre ham bispedømme.[6]

Som en sosial reformator slet Wulfstan med å bygge en bro over gapet mellom de gamle og de nye regimene, og for å avhjelpe de fattiges lidelser. Etter den normanniske erobringen av England ble Wulfstan den eneste biskop som fikk beholde sin posisjon av den nye kongen, Vilhelm Erobreren. Denne hadde merket seg at biskopen geistlige omsorg for sitt bispedømme var Wulfstans fremste interesse, ikke politisk.

I 1072 signerte Wulfstan forliket i forliket i Winchester. I 1075 slo Wulfstan og hæren i Worcestershire ned jarlenes opprør, da Ralph de Guader, jarl av Norfolk, Roger de Breteuil, 2. jarl av Hereford og angelsaksiske Waltheof, jarl av Northumbria, gjorde opprør mot Vilhelm Erobreren.

Wulfstan grunnla klosteret Great Malvern Priory, og påtok seg store bygningverk, blant annet Worcesterkatedralen, Herefordkatedralen, klosteret Tewkesbury Abbey, og mange andre kirker i Worcester, Hereford og Gloucester. Etter den normanniske erobringen hevdet han at Oswaldslow, et «trefoldig hundred» som ble administrert av biskopene i Worcester, sto utenfor den lokale sheriffens myndighet. Denne retten til å ekskludere sheriffen var nedtegnet i Dommedagsboken i 1086. Wulfstan administrerte også Lichfield bispedømme da det sto ledig i tiden 10711072.[7]

Som biskop støttet han ofte erkebiskopene av York med innvielser ettersom de hadde noen få underbiskoper. I 1073 hjalp han Thomas av Bayeux, den daværende erkebiskopen York, med å innvie Radulf Novell som biskop av Orknøyene[8] og i 1081 hjalp han også til med innstifte William de St-Calais som biskop av Durham.[4]

Han var ansvarlig for dokumentsamlingen til anglo-norrøne munken og skribenten Hemming.[9] Wulfstan var nær venn av Robert Losinga, biskop av Hereford, som var en velkjent matematiker og astronom.[7]

Wulfstan døde den 20. januar 1095 etter en langvarig sykdom.[10] Etter hans død ble et alter dedikert til ham i Great Malvern Priory. Det sto ved siden av de for Cantilupe av Hereford og Edvard Bekjenneren.

Kort tid etter Wulfstans død ble en hagiografi eller helgenbiografi skrevet om på angelsaksisk av hans tidligere kansler Colman. Den ble oversatt til latin av middelalderkrønikeren og historikeren William av Malmesbury.[11] Wulfstan ble helgenerklært den 14. mai 1203 av pave Innocent III.[3] En av de mirakler som ble tilskrevet Wulfstan var konserveringen av kong Harald Godwinsons datter.

Påsken 1158 besøkte Henrik II og hans hustru Eleanora av Aquitaine Worcesterkatedralen og la deres kroner på helligdommen til Wulfstan og la ed på at de aldri ville bære dem igjen.

Kjente dedikasjoner[rediger | rediger kilde]

Hans navn i ulike avskygninger, Wulfstan eller Wulstan, er gitt til flere kirker:

I filmen[rediger | rediger kilde]

I Conquest (1966), BBCs TV-drama i to deler, ble Wulfstan portrettert av skuespilleren Michael Rose.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Walsh: A New Dictionary of Saints, s. 631
 2. ^ Fleming: Kings & Lords, s. 41
 3. ^ a b «British History Online Bishops of Worcester». Arkivert fra originalen 9. august 2011. Besøkt 21. november 2009. 
 4. ^ a b Williams: English and the Norman Conquest, s. 150
 5. ^ Powicke: Handbook of British Chronology, s. 260
 6. ^ Fleming: Kings & Lords, s. 79
 7. ^ a b Williams: English and the Norman Conquest, s. 149
 8. ^ Thorleifsen, Daniel (red.): De vestnordiske landes fælles- historie, INUSSUK - Arktisk forskningsjournal 2 – 2003, side 12: «Noget lignende ses i et orknøsk bispevalg fra tiden 1109-14, idet både den samtidige krønikeskriver, Hugo Cantor, og den indviede biskop Radulf Novell for Orkneyøerne i krønike og lydighedsbrev erklærer overfor ærkebiskoppen, at Radulf var blevet valgt i York af en gruppe orkneyinger. Derudover angiver et overleveret brev i forbindelse med bispevalg på Suderøerne i tiden 1134-48 både folkets valgdeltagelse og dets rolle i forhold til kongen. I brevet erklærer kong Olav Gudrødsson for ærkebiskoppen af York, at valgmyndigheden var overladt abbeden af Furness kloster ved kongens beslutning og folkets samtykke.»
 9. ^ Williams: English and the Norman Conquest, s. 145
 10. ^ William av Malmesbury: Saints' lives: Lives of SS. Wulfstan, Dunstan, Patrick, Benignus and Indract. 2002. ss 141-143.
 11. ^ Williams: English and the Norman Conquest, s. 170

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Attwater, Donald & Catherine Rachel John: The Penguin Dictionary of Saints. 3. utg.. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-140-51312-4.
 • British History Online Bishops of Worcester
 • Fleming, Robin (2004): Kings & Lords in Conquest England (Opptrykket utg.). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-52694-9.
 • Mason, Emma: St. Wulfstan of Worcester, 1008-95
 • Powicke, F. Maurice & E. B. Fryde: Handbook of British Chronology 2. utg. London:Royal Historical Society 1961
 • Walsh, Michael: A New Dictionary of Saints: East and West London: Burns & Oates 2007 ISBN 08601-2438-X
 • William of Malmesbury: The Life of St Wulstan
 • Williams, Ann (2000): The English and the Norman Conquest. Ipswich: Boydell Press. ISBN 0-85115-708-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ealdred 
Biskoper av Worcester
Etterfølger:
 Samson