Wu Guanzheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wu Guanzheng
Født18. oktober 1938Rediger på Wikidata (81 år)
YuganRediger på Wikidata
Utdannet ved TsinghuauniversitetetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Wu Guanzheng (kinesisk: 吳官正, pinyin: Wú Guānzhèng; født i 1938 i Yugan i provinsen Jiangxi i Kina) er en kinesisk politiker. Han var fra 2002 til 2007 medlem av Det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komite og sekretær for Partiets sentrale kommisjon for disiplinærinspeksjon. Han betraktes som et medlem av «Shanghaiklikken».

Wu Guanzheng markerte seg som borgermester i Wuhan som næringslivsreformator. Da han var partisekretær for provinsen Shandong skal han angivelig ha vunnet Jiang Zemins tillit på grunn av sin faste inngripen mot bevegelsen Falungong. Ettersom han studerte sammen med Hu Jintao ved Tsinghua-universitetet blir han også regnet som tilhørende Hu Jintaos krets.

Wu Guanzheng ble medlem av kommunistpartiet i 1962. Han tok eksamen ved Tsinghua-universitetet i Beijing i 1965 som ingeniør. Fra 1968 arbeidet han ved en kjemisk bedrift i Wuhan i provinsen Hubei. Fra 1975 var Wu Guanzheng stedfortredende direktør for Wuhans vitenskaps- og teknologikommisjon. I 1983 ble han partisekretær og borgermester for storbyen.

Fra 1986 ble i tur og orden han stedfortredende partisekretær, viseguvernør og guvernør for provinsen Jiangxi. I april 1995 ble han partisekretær for Jiangxi. Fra 1997 til 2002 innehadde han vervet som sekretær for partikomiteen for Shandong.