Wooden Heart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Wooden Heart» («Muss i denn») er en sang som er mest kjent for sin anvendelse i filmen G.I. Blues (1960) med Elvis Presley. Han spilte den inn 28. april 1960.

Sangen ble en hit for Presley i Storbritannia, hvor den lå øverst på singlelisten i seks uker, men ble ikke utgitt på single (RCA Victor 447-0720) i USA før i november 1964 som B-siden til «Blue Christmas».

Presley fremførte sangen live under sin Dinner Show-konsert på Las Vegas Hilton i Las Vegas i 1975. Innspillingen er tilgjengelig på livealbumet, Dinner at Eight.

En coverversjon med Joe Dowell nådde førsteplassen i USA i slutten av august 1961 og puffet Bobby Lewis' «Tossin' and Turnin'» ned fra førsteplassen på Billboard Hot 100-listen etter syv uker. Dowells innspilling lå også tre uker som nummer én på Easy Listening-listen.[1]

«Wooden Heart», laget av Fred Wise, Ben Weisman, Kay Twomey og den tyske bandlederen Bert Kaempfert, var basert på en tysk folkesang av Friedrich Silcher, «Muss i' denn zum Städtele hinaus», som stammet fra Remsdalen i Württemberg, Sydvest-Tyskland.

«Wooden Heart» inneholder flere linjer fra den opprinnelige folkesangen, skrevet på den tyske swabiske dialekten, som tales i Württemberg. Bobby Vinton spilte inn sin versjon i 1975 med disse linjene oversatt til polsk.

Versjonen til Elvis Presley inneholdt to deler på tysk, den første er de første fire linjene fra «Muss i' denn zum Städtele hinaus», mens den andre delen som forekommer mot slutten er basert på en oversettelse av den engelskspråklige versjonen (og som dermed ikke forekommer i den opprinnelige tyske teksten)

Tom Petty and the Heartbreakers gjorde en coverversjon av «Wooden Heart» i 1993. Den ble utgitt på den sjette platen (Nobody's Children) i bandets bokssett, Playback (1995).

En annen Elvis-sang fra den samme sessionen. Denne er et spor fra G. I. Blues. «Det første albumet jeg noensinne eide», sier Petty. I 1995 arrangerte Petty en privat tur for familien på Graceland og en plateinnspilling for The Heartbreakers på Sun Studios. «Jeg er en sann Elvis-fan. Musikken betydde så mye for meg. Jeg må virkelig gi ham kreditt for å ha reddet mitt liv på så mange plan».

Tom Petty, Playback box set liner notes

Versjonen til Elvis Presley ble publisert av Gladys Music, Elvis Presley's musikkforlag.


Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Claudio har skrevet en svensk tekst. Den svenske tittelen er «Det ä' galet».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Britt Damberg, Gunnar Svenssons orkester. Utgitt på singlen Bonniers Folkbibliotek BFB 1066 i 1961.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Whitburn, Joel (2002). Top Adult Contemporary: 1961–2001. Record Research. s. 82. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]