Hopp til innhold

Wonton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wonton ukokt
Wonton kokt

Wonton (Wan Tan eller Huntun, kantonesisk: wɐn4tɐn1, pinyin: húntun 馄饨) er en deig av risnudler, formet som en pakke. Inne i deigen er det et fyll som for det meste består av svinekjøtt. Likheten til jiaozi er tydelig, og en gang i tiden var dette nok det samme. Men varianten wonton ble populær i det sørlige Kina og utviklet en distinkt stil. Siden Tang-tiden begynte folk å skjelne mellom jiaozi og wonton.[1]

Tilberedelsen avsluttes med dampkoking i små kurver. Det er vanlig å servere wonton i en suppe, kalt wontonsuppe.

Det hender også at wontonpakkene bakes i varm olje. I europeiske varianter av denne kinesiske retten serveres de da ofte med sursøt saus.

Legende[rediger | rediger kilde]

Det fortelles følgende legende om rettens tilberedelse:

Herskeren Hun Dun (på kantonesisk Won Ton) fikk en dag besøk av Sørhavets herre Shu og av Nordhavets herre Hu. Begge hadde planer om å styrte Hun Dun, og hadde pønsket ut en plan. De trådte for hans trone og sa: «Alle mennesker har syv kroppsåpninger, for å se, høre, spise og puste, men den store Hun Dun har ikke en eneste åpning. Derfor vil vi gi ham noen.» Så boret de en ny åpning i ham hver dag, og på den syvende dag døde han. Da ble verden kastet ut i kaos. Dette kaoset symboliseres av suppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]