Women of Liberia Mass Action for Peace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Women of Liberia Mass Action for Peace var en fredskampanje i 2003 for å få slutt på den andre liberiske borgerkrigen. På et tidspunkt der fredsforhandlingene i Accra, Ghana så ut til å mislykkes, tok sosialarbeideren og lederen av Women in Peacebuilding Network (WIPNET), Leymah Gbowee, initiativ til bevegelsen, som startet med å samle kvinner til sang og bønn på et fiskemarked i Accra. Bevegelsen økte raskt i størrelse, og samlet seg til ikkevoldelige demonstrasjoner utenfor hotellet der forhandlingene fant sted.

Etterhvert gikk president Charles Taylor med på å møte kvinnene. Deres krav var at han selv skulle gå inn i fredsforhandlingene, noe han til deres overraskelse gikk med på. Etter åtte uker med forhandlinger innså imidlertid Gbowee at Taylor ikke hadde gått inn i forhandlingene med et reelt ønske om å skape fred i Liberia. Anklaget for krigsforbrytelser flyktet han tilbake til Liberia og lot representantene sine bli igjen for å føre forhandlingene videre.

Oppgitt bestemte Gbowee seg for å entre hotellet der forhandlingene fant sted sammen med over hundre kvinner og barrikadere forhandlingsrommet. Da general Abubakar kom ut av forhandlingsrommet, talte Leymah til han: «General Abubakar, disse kvinnene og meg kommer ikke til å flytte seg en millimeter før mennene der inne lover å ta fredsforhandlingene seriøst.» En av opprørerne som deltok i forhandlingene prøvde å komme seg ut, men kvinnene lot han ikke slippe forbi. Da opprøreren begynte å sparke til kvinnene stanset Abubakar han, og sa «Hvis du var en ekte mann, ville du ikke drepe dine egne folk. Men du ikke er en ekte mann; det er grunnen til at disse kvinnene behandler dere som smågutter. Du våger ikke å forlate denne salen før vi har fremforhandlet fred med disse kvinnene.»

To uker senere hadde krigsherrene signert en fredsavtale som presset Charles Taylor til å gå av.

Kilder[rediger | rediger kilde]