Hopp til innhold

Within the Realm of a Dying Sun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Within the Realm of a Dying Sun
FormatLP
Artist, bandDead Can Dance
Utgitt27. juli 1987
InnspiltApril-mai 1987
SjangerVerdensmusikk
Neoklassisk
Lengde00:38:43
Lengde38:43
SpråkEngelsk
Plateselskap4AD
Produsent(er)Brendan Perry
Lisa Gerrard
Plass i kronologi
Spleen and Ideal
(1985)
Within the Realm of a Dying Sun
The Serpent's Egg
(1988)

Within the Realm of a Dying Sun er det tredje albumet til Dead Can Dance, utgitt den 27. juli 1987 på plateselskapet 4AD. På albumets cover er et bilde av den franske sosialistiske politikeren og kjemikeren Francois Raspails grav i Père Lachaise.

Gravsted med statue av tildekket, sørgende person.
Familiegraven til familien Raspail, brukt til coveret på albumet.

Albumet er i stor grad todelt, med de fire første sporene sunget av Brendan Perry og de fire siste av Lisa Gerrard.[1] Brendan Perrys bidrag begynner med sporet «Anywhere Out of this World», som, akkurat som flere spor i det forrige albumet, er en referanse til Charles Baudelaire, spor nummer 2, «Windfall» er et rent instrumentalspor med bruk av fløyter. Spor nummer fire, «Xavier» er foreslått å handle om den oppdiktede Rosanna Xavier som blir straffet for et lovbrudd mot en uskreven lov, og at hun lider under et mannsdominert styre. I denne sammenhengen er Rosanna Xavier symbolet på alle undertrykkede kvinner.[2] Perrys sangstemme er blirr sammenliknet både med Jim Morrison[3] og med Eddie Vedder.[4]

Albumets andre halvdel består av sanger fremført av Lisa Gerrard. Disse er sunget i glossalia, det vil si at det ikke er noen forståelige ord i tekstene. I stedet er stemmen brukt som et instrument. Som Brendan bruker også Gerrard trommer, strykere, messingblåsere og treblåsere for å få fram en stil som høres ut som en blanding av en rekke stilarter, flesteparten av hvilke flere hundre år gamle. Hennes stil på det femte sporet, «Dawn of the Iconoclast» ble sammenliknet både med Richard Wagner og Laibach.[5] Samtlige spor, men spesielt sjettesporet «Cantara» er blitt beskrevet som en blanding mellom arabisk, aborginsk-australsk, klassisk europeisk og en rekke andre stilarter.

Brendan Perry uttalte til Rolling Stone at de to bevisst unngikk kategorisering i sjangre.[6] Tradisjonelt har verdensmusikk og new age ofte blitt brukt for å beskrive albumet.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

  1. «Anywhere Out of the World» – 5:08
  2. «Windfall» – 3:30
  3. «In the Wake of Adversity» – 4:14
  4. «Xavier» – 6:16
  5. «Dawn of the Iconoclast» – 2:06
  6. «Cantara» – 5:58
  7. «Summoning of the Muse» – 4:55
  8. «Persephone (The Gathering of Flowers)» – 6:36

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]