Hopp til innhold

Windows Diskdefragmentering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Windows Diskdefragmentering
OperativsystemMicrosoft Windows
SjangerDefragmentering
TypeDefragmentering
LisensProprietær lisens, kommersiell programvare

Windows Diskdefragmentering er et dataprogram inkludert i Microsoft Windows designet for å øke diskhastigheten (og i enkelte tilfeller øke mengden brukbar diskplass) ved å rearrangere filene lagret på en harddisk slik at de lagres sammenhengende, såkalt defragmentering. Hensikten er å forbedre tiden det tar å laste og skrive filer til og fra disken ved å minske arbeidet for diskens lese/skrivehode og å øke overføringshastigheten.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Defragmentering har vært en del av diskoptimalisering siden diskoptimalisering stabiliserte seg i 1975. Få, utenom Norton (Symantec) og Microsoft, har tilgjengeliggjort defragmenteringsprogrammer separat fra andre optimaliseringsmetoder.

MS-DOS-versjonene frem til versjon 5 samt Windows NT til og med versjon 4.0 kom ikke med noe defragmenteringsverktøy inkludert.

Da Defrag, lisensiert fra Symantec, ble lagt ved gratis sammen med MS-DOS 6.0, ble bruken av alternative kommersielle produkter mindre fordi forbrukerne ikke ville bruke ekstra penger på en funksjon som allerede var tilgjengelig.

Windows 9x[rediger | rediger kilde]

En diskdefragmenterer ble også lagt ved som del av Windows 95, Windows 98 og Windows Me. Den kunne planlegges ved hjelp av en Vedlikeholdsveiviser og støttet kommandolinjebrytere.[1] Den hadde en begrensning som gjorde at dersom filene på disken ble endret underveis, startet hele prosessen på nytt.[2]

Moderne versjoner[rediger | rediger kilde]

Windows 2000, Windows XP og Windows Server 2003 inkluderer en nedskalert, lisensiert versjon av Diskeeper Corporations (tidligere Executive Softwares) Diskeeper. Windows XP hadde også et kommandolinjeverktøy ved navn Defrag.exe.[3]

Teknikkene som blir brukt av Diskdefragmentering er som følger: [4]

 1. Flytte hele indekser eller mappeinformasjon til en plass. Flytte denne plassen til midten av dataene, f.eks. en tredjedel inn, slik at lese/skrivehodets gjennomsnittsreise blir halvert sammenliknet med å ha mappeinformasjonen på starten.
 2. Flytte sjeldent brukte filer lenger bort fra mappeområdet.
 3. Adlyde en brukerdefinert tabell med filbeskrivelser som skal fremheves eller ignoreres.
 4. Gjøre filer sammenhengende slik at de kan leses uten unødvendig leting.

Endringer i Windows Vista-versjonen[rediger | rediger kilde]

I Windows Vista inkluderer Diskdefragmentering et alternativ for å automatisk kjøre til planlagte tider ved hjelp av Oppgaveplanlegging og bruker liten CPU-prioritet samt lavprioritets-I/U-algoritmer for å fortsette å defragmentere med mindre ressursbruk (mindre CPU og diskaktivitet) når datamaskinen er i bruk. Brukergrensesnittet har blitt forenklet og fargegrafen og prosessindikatoren har forsvunnet helt. Opprinnelig ble også muligheten til å velge hvilke stasjoner som skulle defragmenteres fjernet, men denne ble gjeninnført i Service Pack 1.

Hvis et filfragment er større enn 64 MB i størrelse, blir ikke filen defragmentert. Microsoft har sagt at dette er fordi at det ikke gir noen merkbare ytelsesfordeler siden tiden det tar å søke frem så store biter med data er ubetydelig i forhold til tiden det tar å lese dem.[5] Resultatet derimot, er at Diskdefragmentering ikke krever en bestemt mengde med ledig diskplass for å fullføre defragmentering av en stasjon. Kommandolinjeverktøyet, Defrag.exe i Windows Vista, tilbyr mer kontroll over defragmenteringsprosessen, slik som å utføre en full defragmentering ved å samle alle filfragmentene uansett størrelse.[6] Defrag.exe krever dessuten ikke administrative rettigheter. Dette verktøyet kan bli brukt til å defragmentere valgte stasjoner eller kun analysere dem slik som defragmentereren gjør i Windows XP.

Diskdefragmentering vedlikeholdes for øyeblikket av Microsofts Core File Services (CFS)-team. Windows Vista-versjonen har blitt oppdatert til å inkludere forbedringene fra Windows Server 2008 i Windows Vista SP1. Den viktigste forbedringen er muligheten til å velge hvilke stasjoner som skal defragmenteres har kommet tilbake.[7]

Begrensninger[rediger | rediger kilde]

I Windows 2000 og senere, har Diskdefragmentering følgende begrensninger:

 • Defragmenterer ikke filer i papirkurven. Filer som er i bruk kan heller ikke defragmenteres.[8]
 • Kun en stasjon kan analyseres eller defragmenteres om gangen og kun ett vindu kan være åpent om gangen.[9]
 • Kun lokale stasjoner kan defragmenteres, nettverksplasseringer eller flyttbare medier er ikke støttet.[9]
 • GUI-versjonene før Windows Vista kan ikke planlegges. Kommandlinjeverktøyet sinden Windows XP støtter derimot planlegging.

I tillegg har Windows 2000-versjonen følgende begrensninger som ble fjernes i Windows XP: [9]

 • Defragmentering av NTFS-volumer med klyngestørrelse større enn 4 kB er ikke mulig.
 • Det er ikke mulig å utføre finkornede flyttinger av ukomprimert NTFS-fildata. Å flytte en enkelt filklynge flytter også 4 kB-delen av filen som inneholder klyngen.
 • NTFS-metadata, slik som Master File Table (MTF), eller metadata som beskriver en mappes innhold blir ikke defragmentert.
 • EFS-krypterte filer defragmenteres ikke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata