Windows Aero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Windows Aero er et grafisk brukergrensesnitt og standard visuelt tema i de fleste utgaver av Windows Vista og Windows 7, operativsystemer som er utgitt av Microsoft. Det er også tilgjengelig i Windows Server 2008, men er ikke slått på som standard. Navnet «Aero» er bakronym[1] for Authentic, Energetic, Reflective & Open (Autentisk, Energisk, Reflekterende & Åpent[2]). Hensikten med Aero er at det skal være renere, mer kraftfullt, mer effektivt og mer estetisk tiltalende brukergrensesnitt enn det tidligere visuelle temaet (Luna). Med et grafisk brukegrensesnitt menes hvordan brukeren ser og opplever av hva som finnes på dataskjermen. Aero inkluderer egenskaper som gjennomsiktighet, levende miniatyrbilder (thumbnails) og ikoner og animasjoner.[3] Aero består også av et regelsett og retningslinjer for Microsoft Windows.

Historie[rediger | rediger kilde]

Som med Windows XP er Aeros grunnleggende ikoner designet og formgitt av firmaet The Iconfactory.[4] Fram til Windows Vista Beta 1 ble utgitt i juli 2005 hadde svært lite av Aero blitt vist for allmennheten eller lekket ut deler av den historiske programmeringsutviklingen («build» + «nummer»). Tidligere brukergrensesnitt var Plex som ble benyttet i Windowsutgaver med kodenavn Longhorn builds 3663-4048; Slate, som var i build 4042 og var tilgjengelig fram til build 4094; og Jade (builds 4074, 4083 og 4093, faktisk en tidlig forhåndsvisning av Aero). Microsoft begynte å bruke Aero i offentlige programutviklinger fra og med build 5048. Den første utførelsen av Aero som var fullstendig, var build 5219. I desember 2005 ble build 5270 utgitt og inneholdt en komplett implementering av Aero, i henhold til kilder på Microsoft, selv om det ble introdusert en rekke stilistiske endringer mellom denne dato og fram til operativsystemet ble offisielt utgitt.

Opprinnelig var det ment at Aero skulle ha tre nivåer tilgjengelig, en hadde kodenavnet «To Go», som hadde Desktop Window Manager (DWM), tidligere kjent som DCE, slått av som standard. Den andre var «AeroExpress» og som manglet mange av egenskapene til det høyeste nivået som hadde kodenavn «Aero Glass». Imidlertid besluttet Microsoft i desember 2005 at systemet ikke skulle fragmenteres for mye og at kun to nivåer skulle være tilgjengelig: «Windows Vista Aero» og «Windows Vista Basic», med det tidligere nivået «Express» integrert i det nye nivået «Windows Vista Aero». Et kontrollpanel ble lagt til for gjøre det mulig for brukerne å justere og fininnstille denne funksjonaliteten, eksempelvis som å slå av den «glass»-lignende og gjennomsiktige effekten om man så måtte ønske. Disse nivåene er lagt til Aeros brukergrensesnitt til en viss grad og kan bli brukt med et relativt billig og enkelt grafisk skjermkort.

Windows 7[rediger | rediger kilde]

Windows Aero er revidert i Windows 7 med flere endringer i grensesnittet, en mer berøringsvennlig interaktivitet og mange nye visuelle effekter og egenskaper:

  • Aero Peek – ved å føre musen over ikonene på oppgavelinja (taskbar) viser små miniatyrbilder av programmene som er åpne. Aero Peek refererer også til knappen for «Vis skrivebordet» til høyre for den nye oppgavelinja.
  • Aero Shake – Riste («shake») på et vindu ved raskt å dra det fram og tilbake med musa vil få alle de andre vinduene til å bli minimalisert. Å riste en gang til vil føre dem tilbake igjen.
  • Aero Snap – Klikke og dra et vindu til høyre eller venstre side av skrivebordet vil få vinduet til å fylle den respektive halvparten av skjermen. Å få et vindu til feste seg til toppen av skrivebordet gjør at det blir maksimalisert (fyller hele skjermen). Å gjøre et vindu større ved å berøre toppen eller bunnen av vinduets kant vil maksimalisere vinduet i full høyde samtidig som det beholder sin bredde. Disse vinduene vil skli horisontalt om man flytter det ved tittellinja, eller det kan bli dratt av, noe som gir vinduet tilbake dens opprinnelige høyde.
  • Touch UI – Windows Aero ble revidert til å være mer berøringsvennlig, og knappene på tittellinja er nå noe større.
  • Det er mulig å slå av skygge på vinduene.
  • Man kan se progresjonen i programikonene. Eksempelvis hvis man laster ned en fil fra Internett med nettleseren Opera vil man se aktiviteten i Operas ikon på oppgavelinja ved at den skifter til glidende grønt.

Slå av Windows Aero[rediger | rediger kilde]

Dersom brukerenikke har behov for de tredimensjonelle, grafiske effektene i Vista, kan h*n gjerne slå av Windows Aero som er ganske ressurskrevende. Man kan slå av Windows Aero via menyvalget Kontrollpanel, Personalisering, Vindusfarge og utseende. Under Fargevalg kan man velge Windows Vista Basic eventuelt Windows standard dersom man foretrekker et Windows 2000-lignende grensesnitt. Brukere av Windows 7, kan eventuelt fjerne haken ved Aktiver gjennomsiktighet, og redusere fargeintensiteten.

Slå av visuelle effekter[rediger | rediger kilde]

Ved å trykke på Start-knappen og høyreklikke på Datamaskin og velge Egenskaper, videre Avanserte systeminnstillinger, Avansert, Ytelse, Innstillinger. Da får man opp en dialogboks som kan brukes til å velge eller velge bort effekter. Man kan eventuelt velge Tilpass for best ytelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bakronym er et nyord som er sammensatt av engelsk back, «bakover», og akronym, «akronym» og defineres som et akronym som konstruert i etterhånd, det vil si et finurlig ord som kan omtolkes som en forkortning eller bokstavkombinasjon med en oppdiktet og kanskje humoristisk betydning, eksempelvis S.P.O.C.KStar Pilot on Channel K.
  2. ^ Allchin, Jimmy (9. november 2006): «The Sounds of Windows Vista» Arkivert 5. juni 2008 hos Wayback Machine.. Windows Vista Team Blog. Microsoft.
  3. ^ Et amerikansk uttrykk for «å se sexy ut», som normalt viser til personer, er «eye candy», sukkertøy for øynene, altså det som er tiltalende for øynene enten det er personer, gjenstander eller hva man ser på dataskjermen.
  4. ^ The Iconfactory: «Iconfactory : Design : Windows Vista»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]