Winchester Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Winchester Castle
WinchesterCastle.jpg
Land StorbritanniaRediger på Wikidata
KommuneWinchester, City of Winchester
Etablert1067
Kart
Map
Winchester Castle
51°03′42″N 1°19′13″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Den store hallen, Winchester Castle

Winchester Castle er en bygning fra middelalderen i byen Winchester i fylket Hampshire, England. Den ble reist i 1067, året etter at Vilhelm Erobreren og hans normannere invaderte England. I sin tid var den et av de sterkeste festninger i England og i mer et århundre tjente den som regjeringens sete inntil denne flyttet til London. Kun «Den store hallen» (en. the Great Hall), som ble bygget på 1200-tallet eksisterer i dag. Den huser et museum som omhandler Winchesters historie.

Den store hallen[rediger | rediger kilde]

Ved slutten av kong Johan av Englands regime i 1216 hadde festningen og dens kongelige palass et behov for omfattende reparasjoner. Mellom 12221235 bygde Henrik III av England til «Den store hallen», bygget i formen av «dobbel kube» og i flintstein. Opprinnelig hadde den lavere vegger og et tak med takvinduer. I deres sted har ble blitt lagt til høye vinduer med steinprydelser. Edvard II av Englands gjorde utvidelser til festningen. En etterligning av det mytiske runde bord til kong Arthur henger i Den store hallen. Bordet ble opprinnelig konstruert på 1200-tallet og ble malt i dens nåværende form for Henrik VIII av England. Rundt kanten av bordet er navnene på kong Arthurs riddere. Bordet har ved undersøkelser blitt datert til 1275.

Det såkalte «Runde bord i Winchester» i Den store hallen, dendrokronologi har datert bordet til 1275.

Taket ble ombygd på slutten av 1300-tallet, noe som endret hallens ytre framtoning. Under den engelske borgerkrigen ble festningen holdt av rojalistene inntil den ble erobret av parlamentshæren i 1646. Oliver Cromwell ga ordre til at festningen skulle bli revet, men Den store hallen ble beholdt som møtested for råd og fylkesdomstolene.

I 1873 ble taket i hallen fornyet.

Bak Den store hallen er det opprettet en form for middelalderhage som i dag kalles for «Dronning Eleanoras hage». Det er mulig at dronning Eleanora av Aquitaine ble holdt i forvaring her i 1174 av hennes ektefelle kong Henrik II av England.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]