Willie Pearse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Willie Pearse
Williepearse.jpg
Født15. november 1881[1]Rediger på Wikidata
DublinRediger på Wikidata
Død4. mai 1916[1]Rediger på Wikidata (34 år)
Kilmainham fengselRediger på Wikidata
Gravlagt Arbour Hill CemeteryRediger på Wikidata
Far James PearseRediger på Wikidata
Mor Margaret PearseRediger på Wikidata
Søsken Pádraig Pearse, Margaret Mary PearseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata

William Pearse (brukte formen Willie Pearse, eller irsk form Liam Mac Piarais; født 15. november 1891 i Dublin, henrettet 4. mai 1916 samme sted) var en irsk nasjonalist, bror av Pádraig Pearse og en av lederne for påskeopprøret i 1916. Han ble henrettet for sin rolle i dette.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pearse ble født i Dublin. Han levde sitt liv i skyggen av storebroren. De to hadde hele tiden et meget nært vennskap, og Willie forgudet Pádraig. Han ble lært opp til å ta over farens steinhuggerforretning, men i 1908 valgte han å i stedet begynne på brorens skole St. Enda's School. Han var der spesielt involvert i kunst- og teaterfag, men tok også del i den allmenne driften.

Påskeopprøret[rediger | rediger kilde]

Han ble som broren medlem av Irish Volunteers og Irish Republican Brotherhood. Under påskeopprøret var han ved brorens side i General Post Office, og de ble arrestert sammen da opprørerne overgav seg.

Pearse ble stilt for krigsrett og dømt til døden. Mye tyder på at han bare hadde en mindre rolle i opprøret, og at det var navnet som førte til at han fikk denne straffen; personer med langt mer sentrale roller fikk fengselsstraff og slapp ut etter et år eller to. Pearse bidro selv til at dommen ble slik, da han under rettssaken ikke forsvarte seg, men heller fremhevet seg selv om en viktig deltager.

Den 3. mai 1916 fikk han tillatelse til å besøke sin bror i Kilmainham fengsel for å ta farvel. Men underveis dit ble broren henrettet, og selv ble han henrettet neste dag, 25 år gammel.

I 1966, ved femtiårsjubileet for opprøret, ble Westland Row stasjon i Dublin omdøpt til Pearse stasjon til ære for de to brødrene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Mapping the Practice and Profession of Sculpture in Britain and Ireland 1851–1951, 9. okt. 2017, MacPiarais (Pearse), William, msib3_1205318341

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Róisín Ní Ghairbhí: Willie Pearse, Dublin: O'Brien Press, 2015.