William Peto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
William Peto
Chiostro di ognissanti, personalità francescane 47 William Peto.JPG
Født1478
Warwickshire
Dødapril 1558
London
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Storbritannia

William Peto O.F.M.Obs. (født i Warwickshire i England, død i april 1558 i London) var en av den katolske kirkes kardinaler.

Han var prinsesse Maria Tudors skriftefar, og ble i 1532 provinsialsuperior for fransiskanerobservantenes orden i England.

Han preket mot kong Henrik VIII av Englands skilsmisse i kongens nærvær på første påskedag i 1532 i fransiskanerkirken i Greenwich, og etter prekenen hadde han en voldsom krangel med kongen. Han ble snart etter fengslet, men ble løslatt før året var slutt. Da flyktet han til Antwerpen og utgav en bok mot skilsmissen. Han korresponderte med en rekke engelskmenn som var motstandere av skilsmissen, blant annet Thomas More og biskop John Fisher av Rochester. Han sendte fransiskanerprester for å støtte dronning Katarina av Aragón.

I Nederlandene traff han i 1537 kardinal Reginald Pole, og dro så til Italia, der ble han kjent med kardinal Gian Pietro Carafa, den fremtidige pave Paul IV. Han ble utnevnt til biskop av Salisbury i 1543, men kunne ikke reise dit og begynne sin embedsgjerning der da.

Da dronning Maria I Tudor besteg den engelske trone i 1553, kunne han vende tilbake til landet og bosatte seg i fransiskanerklosteret i Greenwich. Han ble igjen hennes skriftefar, og han gjorde ikke noe forsøk på å ta sitt bispedømme i besittelse.

Han ble utnevnt til kardinal i 14. juni 1557 av pave Paul IV.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]