William Otis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Otis
Født20. sep. 1813Rediger på Wikidata
Pelham
Død13. nov. 1839Rediger på Wikidata (26 år)
Beskjeftigelse
NasjonalitetUSA

William Smith Otis (20. september 1813–13. november 1839) var en amerikansk ingeniør og oppfinner. Otis fant opp en dampdrevet framskuffemaskin – den første motoriserte anleggsmaskinen og en forløper til gravemaskinen.

Otis ble født i Pelham i Massachusetts. Det var i Massachusetts han bygde sin første maskin i 1835 til byggingen av jernbanelinjen mellom Norwich og Worcester. Maskinen utførte gravearbeid som til da hadde blitt gjort for hånd med bøtter og spader. Maskinen gjorde arbeidet på en liknende måte som ved kroppsarbeid, med en bøtte som gravde ut jord og deretter roterte 90 grader og tømte innholdet et passende sted, for eksempel en vogn. Selve bøttene ble løftet ved hjelp av dampkraft, men den skinnegåande maskinen måtte dras fremover av hester og utliggeren måtte svinges ved hjelp av menn med tau.

Etter dette dro Otis til Philadelphia hvor han utviklet maskinen videre. Han overtalte formannen ved lokomotivselskapet Garrett and Eastwick, Joseph Harrison, til å utvikle en prototyp. Denne ble tatt i bruk i 1837 til å bygge Western Railway. Selskapet Harrison & Eastman bygde etterhvert seks dampgravemaskiner til. Disse kostet 6 000 dollar hver, og flere ble solgt utenlands, til Russland og England. Selskapet Carmichael, Fairbanks and Otis kjøpte to maskiner, en av dem var prototypen.

I 1839 fikk William Otis patent på dampgravemaskinen sin. Samme året døde han av tyfoidfeber, bare tjueseks år gammel. Det ble ikke bygd noen flere dampgravemaskiner de neste tyve årene, men de som allerede var laget ble tatt i bruk. Oppfinnelsen ble lovprist i avisene som nyttig og arbeidssparende, men noe tungvint å bruke. Rundt borgerkrigstiden startet selskaper som John Souther å konstruere nye, forbedrede gravemaskiner.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stueland, Samuel, «The Otis Steam Excavator», Technology and Culture (The Johns Hopkins University Press on behalf of the Society for the History of Technology) 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]