William Knox D'Arcy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Knox D'Arcy
William Knox D'Arcy.jpg
Født11. oktober 1849
Newton Abbot
Død1. mai 1917 (67 år)
Middlesex
Utdannet ved Westminster School
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
NasjonalitetStorbritannia
William Knox D’Arcy (1900)
D’Arcy-konsesjonen

William Knox D'Arcy (født 11. oktober 1849 i Newton Abbot i Devon i England, død 1. mai 1917 i Stanmore i Middlesex) var en av grunnleggerne av olje- og petrokjemisk industrien i Persia (Iran).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Newton Abbot i England. Faren var advokat. Han gikk på Westminster School til 1866 da familien emigrerte til Australia og slo seg ned i Rockhampton i Queensland. D'Arcy fortsatte sine studier og valgte å utdanne seg innen jus.

Forretningskarriere[rediger | rediger kilde]

Han sluttet seg senere til sin fars advokatforretning. Han gjorde det godt og begynte å spekulere, innledningsvis i landeiendommer. I 1872 giftet han seg med Elena Birkbeck fra Rockhampton.

I 1882 ble han partner i et syndikat sammen med Thomas, Frederick og Edwin Morgan. De åpnet en gruve i Ironstone Mountain (senere omdøpt til Mount Morgan). I oktober 1886 ble D'Arcy direktør og største aksjeeier i syndikatet Mount Morgan Gold Mining Company. I 1889 flyttet han og familien til England med en betydelig formue der han kjøpte Stanmore Hall, Bylaugh Park og et hus på Grosvenor Square. Hans kone Elena døde i 1897 og i 1899 giftet han seg med Nina Boucicault, også hun fra Rockhampton.

Persia[rediger | rediger kilde]

I 1900 gikk han med på å finansiere leting etter olje og mineraler i Persia ledet av Wolff, Kitabgi og Cotte. Forhandlinger med sjahen begynte i 1901 og med et tilbud på £10 000 ble en seksti års avtale om leting etter olje sikret i mai. Leteområdet dekket 1,2 millioner km². Et borelag under George B. Reynolds ble sendt til Persia og begynte letingen. I 1903 ble et selskap dannet, og D'Arcy måtte bruke £500 000 for å dekke utgiftene. Falske forhåpninger ble vekket i 1904 og D'Arcy ble tvunget til å finne mer finansiell støtte. Burmah Oil Company gikk med på å legge inn £100 000 i foretaket mot mange av aksjene.

Leteboring i det sørlige Persia fortsatte til 1907. Da ble letingen flyttet til Masjid-I-Sulaiman (Maidan-i-Naftun). Leteboring begynte på et sted i januar 1908 og på et annet i nærheten i mars. I april var foretaket i ferd med å kollapse, og D'Arcy var nesten konkurs, men den 16. mai fant mang tegn på petroleumsforekomster og den 26. mai ble olje funnet på 400 meters dyp.

I april 1909 ble Anglo-Persian Oil Company (APOC) stiftet, og D'Arcy ble selskapets direktør. Selskapet ble senere British Petroleum. I 1911 hadde APOC strukket en oljeledning til et raffineri ved Abadan. I 1912 ble Mount Morgan-selskapet tatt opp på børsen i London og D'Arcy ble valgt til styreformann.

Litteratur[rediger | rediger kilde]